Πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης κατέκλυσαν κατοικημένες περιοχές στη Δυτική Ουγγαρία, όταν κατέρρευσε το φράγμα που συγκρατούσε τα λύματα εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου. Κίνδυνος να επεκταθεί η μόλυνση και σε άλλες χώρες.
Πάνω από ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα τοξικής λάσπης κατέκλυσαν κατοικημένες περιοχές στη Δυτική Ουγγαρία, όταν κατέρρευσε το φράγμα που συγκρατούσε τα λύματα εργοστασίου παραγωγής αλουμινίου.
Ο χείμαρρος της τοξικής λάσπης παρέσυρε ανθρώπους, αυτοκίνητα και φράχτες. Τουλάχιστον 4 είναι οι νεκροί, 6 οι αγνοούμενοι και 120 οι τραυματίες, οι περισσότεροι με σοβαρά εγκαύματα, καθώς η τοξική λάσπη με τα βαρέα μέταλλα καίει τα ρούχα και το δέρμα.
Άμεσα επλήγησαν επτά κωμοπόλεις και χωριά, ενώ προκλήθηκε οικολογική καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή, κοντά στον παραπόταμο του Δούναβη, Μαρσάλ.
Οι αρχές της Ουγγαρίας διαβεβαιώνουν ότι δεν έχει μολυνθεί ο υδροφόρος ορίζοντας, κήρυξαν όμως σε κατασταση συνεγαρμού τέσσερις νομούς και απαγορεύουν στους χωρικούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με οικολογικές οργανώσεις, η τοξική λάσπη θα μπορούσε να φτάσει σε δύο με τρεις ημέρες στον Δούναβη και να μολύνει πολύ μεγαλύτερες περιοχές και σε άλλες χώρες τις οποίες διατρέχει ο ποταμός, ήτοι οι Κροατία, Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία.
Οι υπεύθυνοι του εργοστασίου ισχυρίσθηκαν ότι τηρούσαν τα μέτρα ασφαλείας και ότι τα λύμματα δεν είναι τόσο επικίνδυνα, προκαλώντας την οργισμενη αντίδραση του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος τους προέτρεψε να κάνουν αυτοί μπάνιο στη λάσπη για να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος.
Την υπόθεση χειρίζεται ειδικό κλιμάκιο της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ουγγαρίας.