Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009. Ανοιχτό το άφησε ο Στρος Καν, που εμφανίσθηκε έντονα δυσαρεστημένος, αν και υπογράμμισε ότι σήμερα η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο.
Με κατηγορηματικό τρόπο απέκλεισε ο πρωθυπουργός το ενδεχόμενο να ληφθούν νέα μέτρα, εξαιτίας της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 στα επίπεδα του 15%, μιλώντας την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
“Θα κατακτήσουμε τους στόχους που έχουμε βάλει για το έλλειμμα εφέτος, και δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα που θα επιβαρύνουν περαιτέρω τον Έλληνα πολίτη. Και τελικά, θα είμαστε η πιο διαφανής και αξιόπιστη χώρα σε ό,τι αφορά τις στατιστικές μας” τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, πάντως, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους του 2009 από τη Eurostat, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.
“Δεν είναι ευχάριστο που αναθεωρούνται τα στοιχεία. Βεβαίως, θα ήταν καλύτερα να είχαμε νωρίτερα τις σωστές πληροφορίες… Πρέπει να περιμένουμε να δούμε πόσο μεγάλη θα είναι η αναθεώρηση. Είναι μια αναθεώρηση που αφορά στο 2009 και θα επηρεάσει και το 2010. Το αν θα είναι μεγάλη ή όχι, το αν και και πόσο θα επηρεάσει το πρόγραμμα που έχουμε σχεδιάσει, θα το δούμε” ανέφερε ο Ντομινίκ Στρος Καν.
Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, πάντως, υπογράμμισε πως “σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο”.
Το θέμα της αναθεώρησης του ελληνικού ελλείμματος για το 2009 ήταν από τα κυρίαρχα θέματα και στη συνέντευξη του προέδρου της ΕΚΤ. Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, απαντώντας σε ερωτήσεις Ελλήνων δημοσιογράφων, αρνήθηκε ν’ ανοίξει τα χαρτιά του για το κατά πόσο η εξέλιξη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε πρόσθετα μέτρα και επέμεινε στην πιστή τήρηση των όσων έχουν συμφωνηθεί στο μνημόνιο.
“Αυτά που εφαρμόζονται σήμερα στην Ελλάδα είναι για εμάς απολύτως ουσιώδη. Κατά τη γνώμη μας πρέπει να εκτελεστούν με πάρα πολύ προσεκτικό τρόπο” επισήμανε ο κ. Τρισέ.
Την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων εισπρακτικών μέτρων εξέφρασε ρητά ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κατά τη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για “αφαίμαξη” των ασθενέστερων και των επιχειρήσεων.
“Ήδη οι αντοχές των ασθενέστερων έχουν εξαντληθεί. Ήδη η παραγωγική οικονομία υφίσταται μια εξουθενωτική αιμορραγία. Υπάρχουν, ωστόσο, χρήματα. Μπορούν να βρεθούν από την περιστολή του αδηφάγου κράτους” ανέφερε ο Δ. Δασκαλόπουλος.
Με αφορμή δε τη συζήτηση που έχει ανοίξει η ΝΔ για καταδίκη του μνημονίου στις επικείμενες περιφερειακές εκλογές, ο κ. Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε αιχμηρός, σημειώνοντας ότι “είναι ψευδοδίλημμα το ερώτημα υπέρ ή κατά του μνημονίου”. “Έχουμε -είπε- ανάγκη να κάνουμε αυτές τις αλλαγές, γιατί εμείς έχουμε πρώτοι συμφέρον ν’ αλλάξουμε για να μην βουλιάξουμε”.
Την εκτίμηση ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος αποτελεί “πρόφαση” για τη λήψη νέων μέτρων εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης: “Η Ευρώπη δεν δείχνει εξαιρετική σοβαρότητα όταν κάθε εξάμηνο αναθεωρεί τους αριθμούς. Το έλλειμμα ήδη έχει φτάσει στο 15% και μπορεί να αποτελεί μία πρόφαση για τη λήψη πρόσθετων μέτρων” σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.