Επιστολή στον Κώστα Καραμανλή, με την οποία προειδοποιούσε για βαθιά ύφεση, είχε στείλει τον Νοέμβριο του 2008 ο Δ. Αβραμόπουλος, αμφισβητώντας έτσι εμμέσως τις προβλέψεις του τότε οικονομικού επιτελείου. Ανάλογες επιφυλάξεις ομως είχε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Επιστολή στον Κώστα Καραμανλή, με την οποία προειδοποιούσε για βαθιά ύφεση, είχε στείλει τον Νοέμβριο του 2008 ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, αμφισβητώντας έτσι εμμέσως τις προβλέψεις του τότε οικονομικού επιτελείου.
Ο τότε υπουργός Υγείας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την ύφεση που προέβλεπαν ήδη το ΔΝΤ και η ΕΕ. Άφηνε, μάλιστα, σαφώς να εννοηθεί ότι η προβλεπόμενη από τον προϋπολογισμό του 2009 ανάπτυξη 3% είναι εξωπραγματική.
“Πρέπει να λέμε την αλήθεια όσο κι αν είνα πικρή, ώστε η απόδοση της ελληνικής οικονομίας που ο προϋπολογισμός την προβλέπει άνω του 3%, να θεωρηθεί μεγαλη επιτυχια της κυβέρνησης” σημείωνε ο κ. Αβραμόπουλος -μεταξύ άλλων- στην εν λόγω επιστολή, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Επίκαιρα”.
Συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή έλεγαν ότι πολλοί υπουργοί έστελναν επιστολές στον πρωθυπουργό, έχοντας υπόψη τα θέματα του υπουργείου τους και πως ο τότε πρωθυπουργός είχε συνολική γνώση της κατάστασης της χώρας.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ επισημαίνει ότι οι προειδοποιήσεις του δεν εληφθησαν υπόψη από το οικονομικό επιτελείο, τις προβλέψεις του οποίου αμφισβητεί ευθέως. Μιλώντας στον ρ/σ Real FM, ο κ. Αβραμόπουλος είπε: “Τότε, οι ενδείξεις για την επερχόμενη κρίση, ήταν έντονες σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα απλώς περίμενε τη σειρά της. Και δεν χρειαζόταν κανείς να είναι ούτε καν οικονομολόγος για να το καταλάβει”.
Αμφιβολίες για την αξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων που έδινε η κυβέρνηση Καραμανλή διατυπώνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας παράλληλα ότι δεν έχει πεισθεί από την εξαγγελία του Αντώνη Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος σε 18 μήνες.
“Κάποιοι από μας διατηρούσαμε και τότε, διακριτικά φυσικά, τις επιφυλάξεις μας για την αξιοπιστία των στοιχείων και βλέπαμε ότι τα πράγματα στην πραγματική οικονομία ήταν πολύ χειρότερα από αυτά που παρουσιάζονταν τότε από την κυβέρνηση… Φοβάμαι ότι η ιστορία αυτή θα μας καταδιώκει ως παράταξη για αρκετό καιρό ακόμη”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στον ρ/σ Real FM.
Σχετικά δε με τη δήλωση Σαμαρά για μηδενισμό του ελλείμματος, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: “Πιστεύω ότι ο στόχος αυτός στηρίζεται σε κάποιο οικονομικό μοντέλο. Φαντάζομαι ότι με κάποιες υποθέσεις για πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενδεχομένως και ο στόχος αυτός να μπορούσε να επιτευχθεί. Το βλέπω, όμως, πολύ πολύ δύσκολο. Αποτελεί ένα τμήμα ενός γενικότερου σχεδίου”.
Στο μεταξύ, η συζήτηση για τον ρόλο του Κώστα Καραμανλή δεν λέει να κοπάσει στη Ρηγίλης και εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση της αναπληρωτριας του Πάνου Παναγιωτόπουλου Βασιλικής Τζότζολα, που επαναλαμβάνει ότι ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε τον κύκλο του, τοποθετώντας τον ευθέως στο παρελθόν.