Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας με τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ την Παρασκευή, την επομένη της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού.
Άκαρπη απέβη η συνάντηση που είχε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας με τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ την Παρασκευή, την επομένη της κατάθεσης στη Βουλή του σχεδίου νόμου για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού.
Οι συνδικαλιστές του ΟΣΕ προσήλθαν στη συνάντηση με πακέτο προτάσεων, ζητώντας να μην ισχύσουν πολλές από τις αλλαγές που περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου, με αιχμή τα εργασιακά τους θέματα και την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Οι προτάσεις τους ωστόσο, για τις οποίες συζητούσαν επί δυόμισι περίπου ώρες με τον κ. Ρέππα, δεν φαίνεται να έγιναν δεκτές.
Κατά την έξοδό της από το γραφείο του υπουργού, η συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων του ΟΣΕ δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου καταργεί κεκτημένα χρόνων και δεν συμφέρει τους εργαζόμενους και ζήτησαν να αλλάξει ή να αποσυρθεί.
Προσερχόμενος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Θανάσης Λεβέντης είχε δηλώσει: “Το σχέδιο νόμου… συρρικνώνει το σιδηροδρομικό δίκτυο. Σ’ αυτό διαφωνούμε. Εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας και αν υιοθετηθούν από το υπουργείο δεν έχουμε κανένα πρόβλημα για απόσυρση. Εάν δεν υιοθετηθούν, ζητάμε απόσυρσή του”.
Από το υπουργείο Υποδομών, πάντως, υπάρχει η δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις, δεν θα πειραχθούν βασικοί μισθοί, αλλά ότι θα περικοπούν επιπλέον απολαβές, όπως οι υπερωριακές. Το ύψος των επιπλέον αμοιβών δεν θα πρέπει πλέον να ξεπερνά το 10% έως 15% των αποδοχών τους.
Το σχέδιο νόμου, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
Κατάργηση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και επαναδιαπραγμάτευση νέων
Αποχώρηση περίπου 2.350 εργαζομένων (οι περισσότεροι θα μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες, διατηρώντας όμως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα – οι μετατάξεις θα είναι αρχικά εθελοντικού χαρακτήρα και αν δεν επαρκούν θα λάβουν υποχρεωτικό χαρακτήρα, με τον κίνδυνο της απόλυσης για όσους αρνηθούν)
Μείωση δρομολογίων, με εξαίρεση τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα Κιάτο – Αθήνα – Θεσσαλονίκη
Αυξήσεις εισιτηρίων έως και στο 80% της τιμής των ΚΤΕΛ για αντίστοιχες διαδρομές
Εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για μέρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και για το management (ενδιαφέρον έχουν εκφράσει ήδη οι Κινέζοι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για γαλλικό, γερμανικό και ρωσικό ενδιαφέρον, χωρίς να λείπει η αισιοδοξία και για ενδιαφέρον από άλλη χώρα).
Από το υπουργείο Υποδομών ξεκαθαρίζουν ότι αποκλειστικός διαχειριστής της υποδομής θα είναι το ελληνικό Δημόσιο.
Σύμφωνα, πάντως, με το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος για τον νέο ΟΣΕ, θα πρέπει να επιδοθούν σε αγώνα δρόμου αφού μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει ο σιδηρόδρομος να λειτουργεί με το νέο οργανόγραμμα, ενώ άμεσα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν και τα θέματα των εργαζομένων.
Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ έχουν ήδη εξαγγείλει για την ερχόμενη Πέμπτη 24ωρη απεργία και αναμένεται να συνεχίσουν με επαναλαμβανόμενες.