Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε στον 54χρονο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιάομπο, που εκτίει από πέρσι ποινή φυλάκισης 11 ετών, κατηγορούμενος για υπονόμευση του καθεστώτος.
Την έντονη αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο απονεμήθηκε στον 54χρονο Κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιάομπο, που εκτίει από πέρσι ποινή φυλάκισης 11 ετών, κατηγορούμενος για υπονόμευση του καθεστώτος.
“Πρέπει να μιλάμε για λογαριασμό όσων δεν μπορούν” είπε ανακοινώνοντας την απονομή του Νόμπελ, ο πρόεδρος της επιτροπής των Βραβείων Θορμπγιορν Γιαγκλαντ.
“Μέσω της αυστηρής τιμωρίας που του επιβλήθηκε, ο Λιου έχει αναδειχθεί σε κύριο σύμβολο αυτού του μεγάλου αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα” πρόσθεσε ο επικεφαλής της επιτροπής. Και αιτιολογώντας την απόφασή της, έστειλε έμμεσα και επικριτικό μήνυμα στο Πεκίνο λέγοντας: “Το νέο καθεστώς της Κίνας έχει αυξημένες υποχρεώσεις. Η Κίνα παραβιάζει διάφορες διεθνείς συμφωνίες τις οποίες έχει υπογράψει, όπως και τις δικές της διατάξεις για τα πολιτικά δικαιώματα”.
Τόσο η απονομή όσο και η ανακοίνωση που τη συνόδευε προκάλεσε άμεσα την οργισμένη αντίδραση του Πεκίνου, που είχε προειδοποιήσει τη Νορβηγία να αποφύγει αυτή τη σύγκρουση, απειλώντας με επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις. Σε σχετική ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, μάλιστα, ο 54χρονος Λίου Σιαμπό χαρακτηρίζεται “εγκληματίας” και σημειώνεται ότι η συμπεριφορά του έρχεται σε αντίθεση με αυτά που προεσβεύει το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Λιου Σιάομπο, διανοούμενος, συγγραφέας και καθηγητής μπαινοβγαίνει στις φυλακές τα τελευταία 21 χρόνια από την αιματηρή καταστολή της εξέγερσης στην Πλατεία Τιενανμεν το 1989 μέχρι σήμερα, ως εχθρός του καθεστώτος. Η συμβολή του στη σύνταξη της “Χάρτας 08” -ενός κειμένου υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεξαγωγής εκλογών για μια πιο δημοκρατική Κίνα- ήταν η αιτία που καταδικάστηκε για τελευταία φορά πέρσι.
Σχεδόν άγνωστος στη χώρα του, ο Λιου έγινε το πρόσωπο της ημέρας στον υπόλοιπο κόσμο. Λευκός Οίκος και Παρίσι ζήτησαν την απελευθέρωσή του, το ίδιο και η Αγκελα Μέρκελ, που μόλις πριν τρεις ημέρες συζητούσε την πορεία της οικονομίας με τον Κινέζο πρωθυπουργό σε πύργο στο Βερολίνο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Μπαρόζο συνεχάρη τον φυλακισμένο Νομπελίστα, αποφεύγοντας όμως να αναφερθεί στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Η είδηση δεν ανακοινώθηκε ποτέ στην Κίνα, καθώς η κυβέρνηση μπλόκαρε τη μετάδοσή της τόσο από τα διεθνή δίκτυα, όπως το CNN και το BBC, όσο και από το Διαδίκτυο. Παράλληλα, έστειλε αστυνομικούς στο σπίτι της συζύγου του Λιου, αποκλείοντας την πρόσβαση δημοσιογράφων. Τηλεφωνικά, ωστόσο, αυτή δήλωσε πανευτυχής και είπε πως θα μεταφέρει τα νέα στον σύζυγό της το Σάββατο, οπότε θα το επισκεφθεί στη φυλακή όπου κρατείται, 500 χιλιόμετρα από το Πεκίνο.
Εκτός συνόρων, η είδηση βρήκε τον Κινέζο πρωθυπουργό στην Αγκυρα, να υπογράφει με τον Ταγιπ Ερντογάν διμερείς συμφωνίες ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.