Βέβαιος για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση εμφανίστηκε ο Γ. Παπανδρέου, με δηλώσεις του την Παρασκευή από τη Λήμνο. Βέβαιος και ο Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος, τόσο για εφέτος όσο και για το 2011.
Ιδιαίτερα αισιόδοξος για έξοδο από την κρίση εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, με δηλώσεις του την Παρασκευή από την ακριτική Λήμνο.
“Ο κάθε τόπος στη χώρα μας έχει και τις ομορφιές του, αλλά και ένα τεράστιο δυναμικό, παραγωγικό και ανθρώπινο, που δεν έχει αξιοποιηθεί, δεν έχει αναδειχθεί. Αρκεί να απελευθερώσουμε αυτό το δυναμικό από τα κακώς κείμενα, αλλά και να στηριχθούμε σε διαχρονικές αξίες, παραδόσεις και δυνάμεις που υπάρχουν στην κοινωνία μας, για την ανάπτυξη του τόπου, στηριζόμενοι στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και όχι σε ‘δάνειες’ δυνάμεις” είπε ο πρωθυπουργός
Και πρόσθεσε: “Αν το πιστέψουμε όλοι, αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, αν έχουμε αυτή την αυτοπεποίθηση για την πατρίδα μας, θα τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το μήνυμα από τη Λήμνο, από αυτό τον όμορφο τόπο”.
Βέβαιος ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους του ελλείμματος, τόσο για εφέτος όσο και για το 2011, εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών. Με συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, o Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ανοδική αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από τη Eurostat ελάχιστα θα επηρεάσει τα μεγέθη του 2010.
“Ήταν δύσκολοι μήνες -είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου- αλλά συνεχίζουμε και έχουμε αποτελέσματα. Το έλλειμμα μειώθηκε, θα επιτύχουμε τον στόχο του 8% στο τέλος του έτους. Έχουμε υποβάλει προσχέδιο προϋπολογισμού για το επόμενο έτος με στόχο μείωσης 7%. Σχετικά με τις αναθεωρήσεις στοιχείων, αναφέρονται στην περίοδο 2006 – 2009. Θεωρούμε ότι θα επηρεάσουν ελάχιστα το 2010. Είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε”.
Τα στοιχεία για το ταμειακό έλλειμμα που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν μείωση στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου της τάξεως του 27,7%. Η προσαρμογή όμως προέρχεται κυρίως από το σκέλος των δαπανών, που εμφανίζουν μείωση 9,7%, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν μόλις 3,5%.
Σε συνέντευξή του στη “Wall Street Journal”, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχεται ότι υπάρχει προβληματισμός για την υστέρηση των εσόδων, ωστόσο εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα χρειαστεί να παραταθεί το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας και η χώρα θα μπορέσει να βγει στις αγορές.
“Με ουσιαστικά πρωτογενή πλεονάσματα και με επιστροφή στην ανάπτυξη δεν θα υπάρξει ανάγκη να παραταθεί το πρόγραμμα. Εκτιμούμε ότι οι αγορές θα ανοίξουν. Εάν θα είναι το 2011 ή το 2012 παραμένει ερώτημα” επισημαίνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Το επόμενο τεστ δανεισμού έρχεται την Τρίτη, με τη νέα έκδοση εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας ύψους 900 εκατ. ευρώ. Στοίχημα παραμένει το επιτόκιο, το οποίο στην τελευταία δημοπρασία του Σεπτεμβρίου διαμορφώθηκε στο 4,82%.
Ο υπουργός Οικονομικών πάντως, εκτιμά ότι το κλίμα στις αγορές αρχίζει να αλλάζει σταδιακά, ενώ με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις αναλυτών της Moody’s, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικής αναβάθμισης της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, υποστηρίζει ότι ανάλογα μηνύματα λαμβάνει και από άλλες επενδυτικές τράπεζες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη συνέντευξή του στο CNBC, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Αρχίζουμε εάν όχι να πείθουμε τους σκεπτικιστές, τουλάχιστον να τους αλλάζουμε τη στάση. Αναφέρατε έναν συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης. Υπάρχουν και άλλοι όπως και τράπεζες που αναφέρουν αυτά που κάνουμε και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Ακολουθούμε το πρόγραμμα και γίνονται οι μεταρρυθμίσεις”.