Ετοιμότητα για παράταση στην αποπληρωμή του δανείου στήριξης της Ελλάδας, εφόσον χρειαστεί και υπό τον όρο να συναινέσουν οι Ευρωπαίοι, εκφράζει ο Ντομινίκ Στρος Καν. Φρένο στα σενάρια από Παπακωνσταντίνου, που τονίζει ότι η Αθήνα θα μπορέσει να δανειστεί όταν χρειαστεί.
Έτοιμος να διευκολύνει την Ελλάδα στην αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αρκεί να συναινέσουν οι Ευρωπαίοι, δήλωσε ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο “Bloomberg”, ενισχύοντας ουσιαστικά τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι έχει ξεκινήσει συζήτηση για την επιμήκυνση του Προγράμματος Στήριξης.
Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το ότι το 2014 η χώρα θα χρειαστεί να αντλήσει περίπου 20 δισ. ευρώ επιπλέον για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες λόγω των τοκοχρεολυσίων του δανείου της τρόικας.
Εκπρόσωπος του Ταμείου σημείωσε, μάλιστα, οι επιλογές περιλαμβάνουν όχι μόνο την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την αντικατάσταση των βραχυπρόθεσμων δανείων με μακροπρόθεσμα, αλλά και τη συμφωνία για νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα όταν θα ολοκληρώνεται το πρόγραμμα των 110 δισ. ευρώ.
“Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει περισσότερο χρόνο στην Ελλάδα -αναφέρει στην συνέντευξή του ο Στρος Καν- για να αποπληρώσει το δάνειο της, εάν τα ευρωπαϊκά κράτη, που δίνουν το μεγαλύτερο μέρος των 110 δισ. ευρώ, αποφασίσουν να το κάνουν πρώτα. Εάν οι Ευρωπαίοι αποφασίσουν να κάνουν κάτι, εμείς σίγουρα θα κάνουμε το ίδιο. Μπορούμε να το κάνουμε και ενδεχομένως να είναι χρήσιμο, αλλά είναι μόνο ένα μικρό μέρος”.
Το θέμα της επιμήκυνσης της περιόδου αποπληρωμής του δανείου έβαλε στο τραπέζι επισήμως ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης, ο οποίος αν και δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί απόφαση, σημείωσε ότι προβλέπεται ήδη διαδικασία επιμήκυνσης από το ΔΝΤ.
“Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία -τόνισε ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης κ. Σμάγκι- που εφαρμόστηκε με πολλούς τρόπους, κατά τους οποίους το ΔΝΤ μετατρέπει βραχυπρόθεσμα σε μακροπρόθεσμα προγράμματα όταν παρατηρεί και αξιολογεί ότι τα βραχυπρόθεσμα προγράμματα εφαρμόζονται κανονικά. Αυτό είναι κάτι που θα δούμε τώρα πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει. Δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση”.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν συνεπάγεται αναδιάρθρωση χρέους έσπευσε να δηλώσει, από τη πλευρά του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι.
“Η επιμήκυνση των πληρωμών δεν θα αποτελούσε αναδιάρθρωση χρέους -επισήμανε το μέλος της ΕΚΤ, Έβαλντ Νοβότνι- το οποίο δεν είναι κάτι που ετέθη προς συζήτηση. Η Κομισιόν, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ανέπτυξαν ένα καλό κοινό πρόγραμμα για την Ελλάδα και γι’ αυτό δεν βλέπω κάποια προοπτική συζήτησης για αναδιάρθρωση”.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου από την Ουάσινγκτον, επιχείρησε, πάντως, να βάλει “φρένο” σε αυτές τις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν η Ελλάδα αναζήτησε και βρήκε ανάλογα υψηλά ποσά.
“Ο συνδυασμός σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων -σημείωσε ο κ. Πααπακωνσταντίνου από την Ουάσιγκτον- μαζί με την αύξηση της μεγέθυνσης της χώρας ως αποτέλεσμα των μεγάλων αλλαγών που γίνονται, δημιουργούν ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης μέσα στο οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζονται για να ξεπεράσει ακόμα και τις χρονιές που όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι είναι πιο δύσκολες από άλλες”.