Την παραίτηση του αρχηγού του Λιμενικού προκάλεσε το χάος που επικρατεί στο Σώμα, μετά τη διχοτόμησή του.
Την παραίτηση του αρχηγού του Λιμενικού προκάλεσε το χάος που επικρατεί στο Σώμα, μετά τη διχοτόμησή του.
Με βάση και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες υπάγονται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον Χρήστο Παπουτσή, ενώ διοικητικά το σώμα υπάγεται στο νεοσύστατο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων και τον Γιάννη Διαμαντίδη.
Μάλιστα, το αλαλούμ ενισχύεται από το γεγονός ότι ο θάλαμος επιχειρήσεων, ένα από τα πιο νευραλγικά κομμάτια του Λιμενικού, παραμένει στο υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων στον Πειραιά, με τους αξιωματικούς να μη γνωρίζουν πού ανήκουν ή πού θα πρωτοαπευθυνούν σε περίπτωση συμβάντος, αφού οι επιχειρήσεις υπάγονται στον κ. Παπουτσή.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε ότι η ίδρυση ακτοφυλακής, που θα συμβάλλει καθοριστικά στην υλοποίηση του νέου δόγματος ασφαλείας της χώρας, είναι κυβερνητική απόφαση. “Προχωράμε κανονικά με την ίδρυση ακτοφυλακής, αλλάζουμε σελίδα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει, δεν μπορεί να συνεργαστεί μαζί μας. Κρίμα που παραιτήθηκε ο αρχηγός, θα ήταν καλό να συνεχίσει” σημείωσε ο κ. Παπουτσής.
Ο Γιάννης Διαμαντίδης, αν και αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της σύστασης ακτοφυλακής, φαίνεται να διαφωνεί κυρίως με την αλλαγή της ιστορικης ονομασίας του Σώματος, από λιμενικό σε ακτοφυλακή, ενώ έχει γίνει και δέκτης παραπόνων από φορείς της ναυτιλιακής κοινότητας.
Πρόβλημα προέκυψε και με το γραφείο της υφυπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων. Τελικά, αποφασίστηκε η εγκατάσταση της Ελπίδας Τσουρή να γίνει σε άλλο κτίριο, σε άλλο σημείο του Πειραιά.
Για εξορθολογισμό της λειτουργίας του Σώματος έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, την ώρα που η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για παλινωδίες στον χώρο της ναυτιλίας, κάνοντας λόγο διά του Γιάννη Πλακιωτάκη για “ένα ατελείωτο αλαλούμ”.