Σε υψηλούς τόνους για οικονομία και διαφθορά η συζήτηση στη Βουλή, στην "Ώρα του πρωθυπουργού". Τα αίματα άναψαν, με αφορμή τη δήλωση Τσίπρα περί "διεφθαρμένου ελληνικού Κοινοβουλίου", την οποία απέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου.
Σε υψηλούς τόνους κύλησε η συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή το πρωί, στην “Ώρα του πρωθυπουργού”, με αφορμή τα θέματα της οικονομίας, της ανεργίας και της διαφθοράς.
Τα αίματα άναψαν, με αφορμή τη δήλωση του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ περί “διεφθαρμένου ελληνικού Κοινοβουλίου και διεφθαρμένους Έλληνες”, την οποία απέδωσε στον Γιώργο Παπανδρέου.
“Έχουμε καιρό να σας δούμε, κύριε πρωθυπουργέ, επιτρέψτε μου λοιπόν να σας καλωσορίσω στη χώρα των διεφθαρμένων και στο Κοινοβούλιο της διαφθοράς, κατά τα δικά σας λεγόμενα” είπε ο κ. Τσίπρας ανεβαίνοντας στο βήμα, προκαλώντας κατ’ αρχήν την αντίδραση του προέδρου της Βουλής.
Ο Φίλιππος Πετσάλνικος τού είπε: “Όταν σ’ αυτή την αίθουσα ακούγονται περί χώρας των διεφθαρμένων, όπως είπατε, και διεφθαρμένο Κοινοβούλιο, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει μεγαλύτερη σοβαρότητα να μας διακατέχει. Τι να πει κανείς άλλο”.
“Δεν έχετε το δικαίωμα να σχολιάζετε την κρίση των βουλευτών” απάντησε ο κ. Τσίπρας και ο Φίλιππος Πετσάλνικος αποκρίθηκε: “Έχω δικαίωμα να τοποθετούμαι κι εγώ. Και δεν θα δεχθώ σε καμιά περίπτωση, όχι μόνο ως πρόεδρος του Κοινοβουλίου αλλά και ως βουλευτής επί χρόνια σε αυτή την αίθουσα, χαρακτηρισμούς περί διεφθαρμένου Κοινοβουλίου και χώρα των διεφθαρμένων”. Η λογομαχία Πετσάλνικου – Τσίπρα έκλεισε με τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει: “Δεν θα επιβληθεί λογοκρισία από έδρας σε όσα λένε οι πολιτικοί αρχηγοί”.
Στη συνέχεια ήρθε σε υψηλούς τόνους η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος υπερασπίστηκε το δικαίωμα του προέδρου της Βουλής να παρεμβαίνει για να προστατεύει τον θεσμό του Κοινοβουλίου. “Αυτόν το δημοκρατικό ναό τον οποίο εσείς διασύρετε! -πρόσθεσε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα- και σήμερα και έξω από τη Βουλή πολλές φορές, με τα συνθήματά σας. Διασύρετε τους δημοκρατικούς θεσμούς”.
“Και υιοθετείτε εσείς -συνέχισε ο πρωθυπουργός- τις χειρότερες ρατσιστικές αντιλήψεις, άλλων, ξένων δημοσιογράφων οι οποίοι λένε ότι η διαφθορά είναι στο DNA των Ελλήνων. Είπα κάτι τέτοιο κ. Τσίπρα; Εγώ είπα ότι οι Έλληνες είμαστε περήφανοι για τις δυνατότητές μας, το φιλότιμό μας, την ντομπροσύνη μας. Αλλά έχουμε να φτιάξουμε θεσμούς, δημοκρατικούς που ελέγχουν τον παρασιτισμό, την πελατειακή λειτουργία και βεβαίως και τη διαφθορά”.
Επί του περιεχομένου της ερώτησης του κ. Τσίπρα, που αφορούσε στην επένδυση στον Αστακό, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να την πάρει πίσω γιατί θα είναι πολύ επιβαρυντική όσον αφορά το περιβάλλον. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έχει ήδη αναλάβει ανεξάρτητος οίκος να μελετήσει τυχόν επιπτώσεις και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί πως δεν υπάρχουν, ωστόσο εάν προκύψει ότι υπάρχει και η παραμικρή επίπτωση στο περιβάλλον θα είναι ο πρώτος που θα αποσύρει αυτή την επένδυση.
Για την εξεταστική για οικονομία
Απαντώντας νωρίτερα σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι η εξεταστική για την οικονομία θα αφορά μόνο στην περίοδο 2007 – 2009, για να μπει -όπως είπε- ένα τέλος στην ατιμωρησία όσων οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού.
“Η ζημιά για την ελληνική οικονομία από τη συμπεριφορά της προηγούμενης κυβέρνησης είναι ανυπολόγιστη. Πόσοι ξένοι δεν με ρώτησαν, ηγέτες, τους τελευταίους μήνες ‘καλά κανένας στη χώρα σας δεν έχει ευθύνη γι’ αυτή την παραποίηση των στοιχείων;'” είπε ο κ. Παπανδρέου.
Και πρόσθεσε: “Το επίκεντρο της εξεταστικής επιτροπής που θα γίνει δεν μπορεί να είναι η γενική αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων 20 και 30 ετών, αλλά οι συγκεκριμένες πολιτικές, ενέργειες και αποφάσεις που οδήγησαν στην κατάφορη παραποίηση των στοιχείων της περιόδου 2007 – 2009”.
Ο Γιώργος Καρατζαφέρης ζήτησε η εξεταστική να ξεκινήσει από το 1996 και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε: “Κινδυνεύετε να εκτεθείτε στα μάτια του κόσμου για το δικό σας χρονικό διάστημα που κυβερνάτε τώρα. Εφόσον είστε υπερήφανος, όπως έχετε πει κατ’ επανάληψη, γιατί αρνείστε να μπείτε στη διαδικασία του ελέγχου; Πιστεύετε ότι κάνατε τα σωστά. Καλώς το πιστεύετε εσείς. Εμείς έχουμε κάποιες επιφυλάξεις. Η ΝΔ είναι κάθετα αντίθετη. Πρέπει να πάτε από τότε που ξεκίνησε το στράβωμα του κλίματος. Από τότε που κριθήκαν όλα, από την ΟΝΕ. Εμεις, ο ΛΑΟΣ, έχουμε ετοιμάσει το αίτημα. Όποιος θέλει από τη ΝΔ έρχεται και το υπογράφει. Όποιος θέλει από το ΠΑΣΟΚ έρχεται και το υπογράφει”.
“Αν δεν είχε υπάρξει αυτή η διαφορετική κυβέρνηση, δεν θα πίστευε ποτέ κανείς την προηγούμενη κυβέρνηση διότι είχε κάνει πια συστηματική αλλοίωση αυτών των στοιχείων. Αυτό όμως, δεν μ’ ενδιαφέρει αν το πληρώνει σήμερα η ΝΔ κ. Καρατζαφέρη. Με ενδιαφέρει ότι το πληρώνει σήμερα ο ελληνικός λαός. Αλλά ο ελληνικός λαός απαιτεί επιτέλους να σταματήσει η ατιμωρησία. Και θα υπάρξει φως, άπλετο φως, αυτό είναι που κάνουμε σε όλα κ. Καρατζαφέρη” απάντησε ο πρωθυπουργός.
Για την ανεργία
Η Αλέκα Παπαρήγα άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το θέμα της ανεργίας και ζήτησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Μεταξύ άλλων, η γ.γ. του ΚΚΕ πρότεινε αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας και τη χορήγηση του σε όλους τους ανέργους και επίσης πάγωμα δανείων και μείωση 50% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
“Εμείς ως κόμμα αντιπολίτευσης, δεν μπορούμε να καθορίσουμε το χαρακτήρα της ανάπτυξης, να διαμορφώσουμε θέσεις εργασίας… Ξέρουμε όμως ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούν να σταθούν. Χρεοκοπούν! Διότι οι κλάδοι μονοπωλούνται, το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και υπάρχουν από μικρές βιοτεχνέις μέχρι μεσαίες, και ενδεχομένες και μερικές μεγάλες, που δεν έχουν πια νόημα ύπαρξης” τόνισε η κ. Παπαρήγα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η προστασία του ανέργου είναι βασικός στόχος της κυβέρνησης, και επιπλέον η επιστροφή του στην αγορά εργασίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε ότι εξετάζεται και η αύξηση του επιδόματος ανεργίας, ενώ κάλεσε την Αλέκα Παπαρήγα να συζητήσουν τις προτάσεις του ΚΚΕ και να δουν στην κυβέρνηση τι μπορεί να υλοποιηθεί.