Η κρίση στην οικοδομή, αλλά και οι καθυστερήσεις στη συγκρότηση κατά τόπους επιτροπών που πρόκειται να εισηγηθούν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να "παγώσει" για λίγους μήνες την εφοαρμογή των αυξήσεων.
Η κρίση στην οικοδομή, αλλά και οι καθυστερήσεις στη συγκρότηση κατά τόπους επιτροπών που πρόκειται να εισηγηθούν την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο να “παγώσει” για λίγους μήνες την εφοαρμογή των αυξήσεων.
Έτσι, από τον Ιανουάριο του 2011 που ήταν προγραμματισμένη, η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα γίνει -όπως όλα δείχνουν- από τα μέσα του επόμενου έτους.
Οι αντικειμενικές θα αυξηθούν κατά 10% έως 20% σε περιοχές όπου η ψαλίδα με τις εμπορικές είναι μεγάλη, ενώ μικρότερη θα είναι η αύξηση σε περιοχές όπου οι εμπορικές τιμές συγκλίνουν με τις αντικειμενικές.
Κανονικά, πάντως, από τις αρχές του χρόνου θα ενταχθούν στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών τουλάχιστον 6.000 οικισμοί που σήμερα βρίσκονται εντός σχεδίου, αλλά η αξία των ακινήτων ή των οικοπέδων τους εχει προσδιοριστεί με βάση εκτίμηση της τοπικής εφορίας.
Έτσι, όπως ισχυει και για τις υπόλοιπες περιοχές, η αξία των ακινήτων στους 6.000 οικισμούς θα προκύπτει στο εξής με βάση τις τιμές ζώνης και ειδικούς συντελεστές ακινητων, όπως όροφος, παλαιότητα και άλλα.
Η ενταξη στο σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού θα σημάνει αναπροσαρμογή της αξίας τους έναντι της εφορίας έως και 1.000% κυρίως σε οικόπεδα ή ακίνητα σε τουριστικές περιοχές, ενώ από την άλλη θα υπάρξουν μειωσεις σε οικισμούς που βρίσκονται σε αγροτικες περιοχές.
Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων στους 6.000 οικισμούς θα κληθούν να πληρώνουν σε αρκετους απο αυτους περισσότερους φόρους μεταβίβασης, δωρεών και κληρονομιών, αλλά και φόρο ακίνητης περιουσίας.
Στους οικισμούς αυτούς βρίσκονται ακίνητα σε περιοχές-φιλέτα της Ανατολικής Αττικής, της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Πολλοί από αυτούς τους οικισμούς έχουν ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στα σχέδια πόλεως.