Το 2011 θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΟΣΕ και σε άλλες ΔΕΚΟ, με πρώτες τις συγκοινωνιακές. Για τα επιπλέον επιδόματα που "απογείωναν" μέχρι τώρα τις αποδοχές των εργαζομένων, μπαίνει πλαφόν, ενώ προβλέπονται αλλαγές και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Το 2011 θα εφαρμοστεί το μοντέλο ΟΣΕ και σε άλλες ΔΕΚΟ, με πρώτες τις συγκοινωνιακές. Για τα επιπλέον επιδόματα που “απογείωναν” μέχρι τώρα τις αποδοχές των εργαζομένων, μπαίνει πλαφόν που φτάνει στο 10% του μισθού τους, ενώ προβλέπονται αλλαγές και στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι επιπλέον αποδοχές -όπως επιδόματα και υπερωρίες- σε ΔΕΚΟ ακόμα και με τεράστια ελλείμματα, φτάνουν το 25% έως 40% του μισθού, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσοστό είναι ακόμη υψηλότερο και ο εξορθολογισμός θεωρείται υποχρεωτικός.
Για παράδειγμα, στέλεχος μιας ελλειμματικής ΔΕΚΟ με μισθό 5.500 ευρώ λάμβανε επίδομα από συμμετοχές στο διοικητικό συμβούλιο ύψους 7.000 ευρώ. Δηλαδή, οι μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούσαν τις 12.000 ευρώ.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών θα μπουν όλες οι ΔΕΚΟ, ενώ έχει δοθεί εντολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να βγουν λεπτομερείς αναλύσεις για τα τελικά ποσά που δίνονται για μισθοδοσίες και επιδόματα, καθώς παρά την περικοπή μισθών που έγινε σε 2 δόσεις, δεν αποκλείεται να δόθηκαν παραπάνω χρήματα λόγω των πολλών επιδομάτων.
Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ υποστηρίζουν ότι οι “φουσκωμένες” αποδοχές τους, όπως εμφανίζονται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οφείλονται στην υπερωριακή εργασία.
“Ψαλίδι στις αποδοχές, όμως, έρχεται και στον στενό δημόσιο τομέα μέσω του ενιαίου μισθολογίου, ενώ σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις θα παίξει η προσφυγή που έχουν καταθέσει τα συνδικάτα κατά του μνημονίου και που θα εκδικαστεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στις 23 Νοεμβρίου.