Το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό. Πρόσθεσε ότι το 2012 η Ελλάδα θα επανέλθει στην ανάπτυξη και το 2013 θα δρομολογηθεί η οριστική έξοδος από την κρίση.
Με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες στη σκιά της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 και με την ελληνική πλευρά να προσβλέπει σε δηλώσεις στήριξης από τους Ευρωπαίους για την εκτέλεση του προγράμματος και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα αισιοδοξίας μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.
“Συνεχίζουμε την προσπάθεια, γιατί το δεύτερο ημίχρονο είναι κρίσιμο. Θεωρούμε ότι το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης ώστε το 2012 να επανέλθουμε στην ανάπτυξη και το 2013 να δρομολογούμε εξελίξεις οριστικής πια εξόδου από την κρίση αλλά και από την οικονομική εξάρτηση” επισήμανε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Η εκτίναξη του περυσινού ελλείμματος κοντά στο 16%, όπως παραδέχεται ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος οδηγεί σε πρόσθετα μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία όμως θα αναζητηθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι από την επιβολή νέων φόρων.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης δηλώνει ότι η συζήτηση για την παράταση του προγράμματος στήριξης της χώρας δεν θα οδηγήσει σε νέο μνημόνιο, καθώς το έλλειμμα θα έχει πέσει κάτω από το 3% το 2013.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, αν και βλέπει θετικά την επέκταση του προγράμματος προς την Ελλάδα, τονίζει ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με αυστηρούς όρους. “Η επέκταση του μηχανισμού στήριξης είναι κάτι που θα μπορούσαμε να φανταστούμε για το μέλλον. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσουμε κάποια κριτήρια, να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα αυτά δεν ενθαρρύνουν τους ηθικούς κινδύνους και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βασίζονται σε πολύ αυστηρούς όρους” σημειώνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Πάντως, η συζήτηση για την επέκταση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας αντιμετωπίζεται θετικά από τις αγορές, με τα πρώτα βήματα να γίνονται στην αγορά της διατραπεζικής. Η Εurobank είναι η πρώτη τράπεζα μετά την υπογραφή του μνημονίου που προχώρησε στη σύναψη δανείου από ξένη τράπεζα με αντάλλαγμα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και με ανταγωνιστικό επιτόκιο euribor συν περιθώριο κάτω από 2%.
Συνολικά, οι γραμμές της διατραπεζικής που άνοιξαν ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ, αφήνοντας ελπίδες για διοχέτευση της ρευστότητας σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.