Πρόγραμμα-μαμούθ, ύψους 2,6 δισ. ευρώ, για την προστασία της απασχόλησης εξήγγειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, παρουσία των κοινωνικών φορέων από τους οποίους ζήτησε να στηρίξουν την προσπάθεια. Πρόκειται για 17 προγράμματα που αφορούν στις πιο αδύναμες ομάδες πληθυσμού.
Πρόγραμμα – μαμούθ για την προστασία της απασχόλησης εξήγγειλε την Τρίτη ο πρωθυπουργός, παρουσία των κοινωνικών φορέων από τους οποίους ζήτησε να στηρίξουν την προσπάθεια.
Συνολικά, θα διατεθούν κονδύλια ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, για τη δημιουργία ή τη διατήρηση 670.000 θέσεων εργασίας, αλλά και για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.
Πρόκειται για 17 προγράμματα, από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που αφορούν σε πολλές ομάδες πληθυσμού, κατά βάση τις πιο αδύναμες, όπως σε νέους, γυναίκες, μακροχρόνια άνεργους, άνεργους πολύτεκνους, σε απολυμένους μεγάλης ηλικίας, αλλά και σε άτομα με αναπηρία.
Κατά την ομιλία του, ο πρωθυπουργός όρισε την ανεργία ως “το νούμερο ένα πρόβλημα” που καλείται να αντιμετωπίσει η χώρα. “Δεν έχει νόημα σήμερα να λέει κανείς ψέματα για τα πραγματικά προβλήματα και να καλλιεργεί απλώς εντυπώσεις. Η ανεργία στη χώρα μας υπάρχει. Και υπάρχει ως συνέπεια μιας οικονομίας που αργοπέθαινε εδώ και χρόνια” τόνισε.
“Στόχος μας είναι να εγγυηθούμε, πολίτες ενεργούς και με προοπτική” είπε ο Γιώργος Παπανδρέου και απαρίθμησε τους επιμέρους στόχους του σχεδίου της κυβέρνησης για την απασχόληση στους παρακάτω:
Διατήρηση θέσεων εργασίας και στήριξη της προσαρμοστικότητας των επιχειρήσεων
Ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας και η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας
Επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας
Ένταξη και υποστήριξη των γυναικών στην αγορά εργασίας
Στήριξη ατόμων με αναπηρία και άλλων ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
“Πρώτη μας προτεραιότητα είναι να άρουμε κάθε βάρος από όλους εκείνους τους συμπολίτες μας, που κλήθηκαν να συμβάλουν για να σωθεί η πατρίδα μας. Και δεν ξεχνώ τις θυσίες των απλών πολιτών, των συνταξιούχων, των εργαζομένων” είπε ο πρωθυπουργός και δεσμεύθηκε ότι “θα είναι οι πρώτοι που θα λάβουν το μέρισμα της επιτυχίας, μόλις η Ελλάδα ορθοποδήσει”.
Απευθυνόμενος στους κοινωνικούς φορείς, ο πρωθυπουργός δήλωσε: “Θα ήθελα να ζητήσω από όλους τη συνεργασία σας για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων διότι, όπως ξέρετε, οι μηχανισμοί του κράτους είναι γραφειοκρατικοί. Εσείς είστε οι κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι και γνωρίζετε καλύτερα, και μπορείτε καλύτερα να εφαρμόσετε και να αξιοποιήσετε αυτά τα προγράμματα. Είναι στη διάθεσή σας”.
Στέλνοντας ένα ακόμη μήνυμα αισιοδοξίας, ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι “το 2011 να είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, ώστε το 2012 να μπούμε και πάλι στην ανάπτυξη με υγιείς όρους και, το 2013, να έχουν μπει πια γερές βάσεις για μια διαφορετική, καλύτερη και δικαιότερη Ελλάδα”.