Ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις την Τρίτη στη Γαλλία, στο πλαίσιο της 6ης πανεθνικής απεργίας των συνδικάτων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης. Δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Ανένδοτος ο Σαρκοζί.
Ευρείας κλίμακας κινητοποιήσεις την Τρίτη στη Γαλλία, στο πλαίσιο της 6ης πανεθνικής απεργίας των συνδικάτων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης.
Δεν έλειψαν και τα επεισόδια. Στη Λιόν, αλλά και στα περίχωρα του Παρισιού, κουκουλοφόροι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων.
Συνολικά, πραγρατοποιήθηκαν 270 μαχητικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν σε πολλούς τομείς.
Το 50% των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι και το 30% στο Σαρλ Ντε Γκολ ακυρώθηκαν, μειωμένα δρομολόγια εκτελούνται στις αστικές συγκοινωνίες, οι δημοσιες υπηρεσίες υπολειτούργησαν.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ομως δημιουργεί ο αποκλεισμός των διυλιστηρίων, που έχει προκαλέσει το κλείσιμο 2.500 πρατηρίων καυσίμων και την μεγάλη ταλαιπωρία των οδηγών.
Στην απεργία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικοί, οδηγοί φορτηγών, υπάλληλοι των ταχυδρομείων, και με δυναμικό τρόπο μαθητες και φοιτητές, με καταλήψεις και συγκεντρώσεις. 200 με 300 μαθητές λυκείων κατέλαβαν το πρωί την πλατεία της Δημοκρατίας, προκαλώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση.
Παρά το εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα, ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται ανένδοτος. Στη διαρκεια της συνόδου κορυφής Γαλλίας – Γερμανίας – Ρωσίας στη Βόρειο Γαλλία επανέλαβε ότι η μεταρρύθμιση θα γίνει, οποιο και αν είναι το κόστος .
Την υποστήριξή της στον Νικολά Σαρκοζί για την υλοποιηση της συνταξιοδοτικής μεταρύθμισης εξέφρασε και η καγκελάριος Μέρκελ, λέγοντας: “Πιστευω ότι ο πληθυσμός στη Γερμανία, όπως και στη Γαλλία, δεν θα μπορεσει να αποφυγει να κοιταξει κατάματα την αλήθεια”.
Η επίμαχη μεταρρύθμιση ήταν να ψηφιστεί την Τετάρτη από τη γερουσία, όμως πήρε παράταση για την Πέμπτη καθώς θα πρέπει να εξεταστούν και οι 500 ενστάσεις της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου.