Δεν απέκλεισε ο Όλι Ρεν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ως συνέπεια της αναθεώρησης του ελληνικού ελλείμματος και χρέους του 2009 από τη Eurostat, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Δεν απέκλεισε ο Όλι Ρεν το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ως συνέπεια της αναθεώρησης του ελληνικού ελλείμματος και χρέους του 2009 από τη Eurostat, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πάντως, δήλωσε ότι τα όποια μέτρα δεν θα επιβαρύνουν μισθωτούς και συνταξιούχους. “Είναι απολύτως σαφές ότι ήδη έχουν προβλεφθεί αρκετά μέτρα ώστε να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος, ακόμα και με αυτές τις αλλαγές των στατιστικών στοιχείων” είπε ο υπουργός Οικονομικών.
Και πρόσθεσε: “Βέβαια, πρόθεση της κυβέρνησης παραμένει να κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τη σπατάλη που υπάρχει στο Δημόσιο, να το κάνει σε όλο τον δημόσιο τομέα, στενό και ευρύτερο, έχουμε ήδη λάβει μια σειρά από μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και θα συνεχίσουμε στον εξορθολογισμό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό”.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα το βράδυ, ο Ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε τις αμφιβολίες που είχε θέσει κατά το παρελθόν η Eurostat ως προς την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων και είπε ότι το κλιμάκιο της Υπηρεσίας που βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες στη χώρα μας και εργάζεται εντατικά πρόκειται σύντομα να αποφανθεί για τα πραγματικά στοιχεία του 2009. Δεν απέκλεισε, πάντως, αυτά να μην ανακοινωθούν τελικά στα τέλη της εβδομάδας, όπως αναμενόταν, αλλά τον Νοέμβριο.
Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση που υπάρξει σημαντική αναθεώρηση προς τα πάνω, χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, ο κ. Ρεν απάντησε πως αυτό ίσως να χρειαστεί προκειμένου να εξισορροπηθεί η κατάσταση.
“Είναι πιθανό να υπάρξει επίπτωση στους δημοσιονομικούς στόχους του επόμενου έτους (σ.σ. του 2010)… Είναι σημαντικό οι στόχοι αυτοί να διατηρηθούν, κάτι που μπορεί να απαιτήσει κάποια επιπρόσθετα μέτρα για να επιτευχθεί δημοσιονομική σταθερότητα και διατήρηση των στόχων” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος επίτροπος.
Στην περίπτωση της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε “απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ελληνικής κυβέρνησης να σεβαστεί τους στόχους για το έλλειμμα που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα σταθερότητας”.
Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση των ελληνικών στοιχείων, ο κ. Γιούνκερ είπε: “Χαιρετήσαμε τις προσπάθειες της Eurostat και της ελληνικής κυβέρνησης να βελτιώσουν την ποιότητα των στατιστικών για την οικονομία. Είναι σημαντικό να λυθεί με οριστικό τρόπο… Ακόμα και αν τα νούμερα του ελλείμματος και του χρέους μπορεί να αναθεωρηθούν από τη Eurostat, οι αναθεωρήσεις αυτές δεν αλλάζουν τις υποχρεώσεις της Ελλάδας για εξόφληση του χρέους της… Οι στόχοι θα διατηρηθούν, ειδικά αυτός του 2014”.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, μάλιστα, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η αναπροσαρμογή των στοιχείων για το χρέος “δεν οφείλεται σε λάθος της ελληνικής κυβέρνησης”, αλλά σε “μια επανακατηγοριοποίηση που έκανε η Eurostat”.
“Θέλω να προειδοποιήσω όλους τους παρατηρητές που πιστεύουν ακόμη μία φορά ότι τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση ήταν λανθασμένα ή ανακριβή. Όχι, πρόκειται, εξόσον κατάλαβα, για μια επανακατηγοριοποίηση που έκανε η Eurostat και που δεν έχει σχέση με κανενός είδους κακή βούληση της ελληνικής κυβέρνησης!” τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε σαφώς ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει παράταση του χρόνου εξόφλησης των δανείων.
Το θέμα που κυριάρχησε στις εργασίες του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ήταν η αναθεώρηση συμφώνου σταθερότητας επί το σκληρότερον, ενώ μαζί με την περίπτωση της Ελλάδας συζητήθηκαν και εκείνες της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζουν επίσης δημοσιονομικά προβλήματα, χωρίς ωστόσο να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις.
Τόσο ο Όλι Ρεν όσο και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασαν τη θέση ότι και οι τρεις χώρες, με τα μέτρα που έχουν λάβει και τις σημαντικές προσπάθειες που κάνουν για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα μπορέσουν να επιτύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους που απαιτούνται. “Εργαζόμαστε μαζί τους και στηρίζουμε τις προσπάθειές τους” δήλωσε ο Όλι Ρεν.
Εν τω μεταξύ, στη σκιά των δηλώσεων για τις επιτπώσεις της νέας αναθεώρησης του ελλείμματος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε αν και βλέπει θετικά την επέκταση του προγράμματος προς την Ελλάδα, σημείωσε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει με αυστηρούς όρους.
“Η επέκταση του μηχανισμού στήριξης είναι κάτι που θα μπορούσαμε να φανταστούμε για το μέλλον. Ωστόσο, θα πρέπει να τηρήσουμε κάποια κριτήρια, να διασφαλίσουμε ότι τα προγράμματα αυτά δεν ενθαρρύνουν τους ηθικούς κινδύνους και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να βασίζονται σε πολύ αυστηρούς όρους” σημειώνει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Προβόπουλος: Όχι σε εφησυχασμό
Καμπανάκι έκρουσε εκ νέου και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο των Τουριστικών Επιχειρήσεων, σημείωσε ότι δεν επιτρέπεται ο παραμικρός εφησυχασμός.
“Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σήμερα στο μέσον μιας πραγματικά μεγάλης, πρωτοφανούς προσπάθειας, που μπορεί να σημαίνει την εκκίνηση μια νέας περιόδου, μιας πορείας ανόδου” ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Και πρόσθεσε: “Η εξέλιξη όμως αυτή δεν είναι ακόμη δεδομένη. Όλα θα εξαρτηθούν από τη συνέχεια και τη συνέπεια που θα επιδείξει η οικονομική πολιτική, αλλά και από την ενεργό συμμετοχή όλων των παραγωγικών δυνάμεων σε αυτή την προσπάθεια”.
Στις αγορές
Μάλλον ουδέτερη η πρώτη αντίδραση των αγορών στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα.
Τα spreads κινήθηκαν σταθεροποιητικά, στα επίπεδα 650 μονάδων, ενώ επιτυχής χαρακτηρίζεται η δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας.
Ο ΟΔΔΗΧ ζητούσε 900 εκατ. ευρώ, οι προσφορές που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 4,7 δισ. και τελικά αντλήθηκαν 1,17 δισ. ευρώ, με επιτόκιο στο 3,75%, από 3,98% στην προηγούμενη δημοπρασία στις 12 Σεπτεμβρίου.