Αντίθετος με τη συμβιβαστική πρόταση για τη δημοσιονομική πειθαρχία, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των "27", δηλώνει ο πρόεδρος της EKT, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής όπου θα τεθεί το θέμα επί τάπητος.
Αντίθετος με τη συμβιβαστική πρόταση για τη δημοσιονομική πειθαρχία, στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών των “27”, δηλώνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μία εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής όπου θα τεθεί το θέμα επί τάπητος.
Σε υπηρεσιακό σημείωμα -που αποκαλύπτουν οι “Financial Times”- ο Ζαν Κλοντ Τρισέ διαμηνύει ότι “δεν συμφωνεί με όλα τα σημεία της έκθεσης” και ότι αρνείται τα προσυπογράψει στο σύνολό τους τις προτεινόμενες κυρώσεις για τα απείθαρχα κράτη-μέλη, οι οποίες ναι μεν θα εφαρμόζονται ευκολότερα και ταχύτερα, πλην όμως όχι αυτομάτως.
Αντιρρήσεις στη συμβιβαστική πρόταση έχουν ήδη εκφράσει άλλα δύο στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας: Ο αντιπρόεδρός της Πορτογάλος Βίτορ Κοστάντσιο και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος τονίζει ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις απέχουν πολύ από τη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
“Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οφείλουν τώρα να αποκομίσουν σαφή και σκληρά διδάγματα από τη δημοσιονομική κρίση” αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στη γερμανική “Die Welt”.
Για “μια καλή αρχή” κάνει λόγο στην οικονομική εφημερίδα “Handelsblatt” ο Ιταλός οικονομολόγος Τομάσο Πάντοα-Σιόπα. “Γεννήθηκε -σημειώνει- μια πολιτική πρόληψης και διορθωτικής παρέμβασης στις μακροοικονομικές ανισότητες, που εγκαλεί όχι μόνον τις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά και τις χώρες με πλεόνασμα”.
Οι νέες διαφωνίες στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται την ώρα που στη Γερμανία οι αντιδράσεις κλιμακώνονται για την άτακτη υποχώρηση -όπως χαρακτηρίζεται- της Άγκελα Μέρκελ από την πάγια θέση της για την αυτόματη επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσα κράτη – μέλη παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Η “Die Welt” σημειώνει σχετικά: “Και τι δεν υποσχέθηκε η καγκελάριος την άνοιξη, στο αποκορύφωμα της ελληνικής κρίσης, όταν η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυμα της χρεοκοπίας και οι Γερμανοί φορολογούμενοι έπρεπε να εγγυηθούν για τη διάσωση του ευρώ. Όλα έδειχναν ότι, επιτέλους, θα βρεθεί η διαδικασία για να αναγκαστούν οι αιώνια ελλειμματικές χώρες να πειθαρχήσουν δημοσιονομικά. Σήμερα, μισό χρόνο μετά, η καγκελάριος δείχνει σαν να τα έχει ξεχάσει όλα”.
Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να διαψεύσει τις πληφορορίες ότι έχει ξεσπάσει διχόνοια στους κόλπους του υπουργικού συμβουλίου, με τους συγκυβερνώντες Φιλελεύθερους να ασκούν δριμύτατη κριτική στη Μέρκελ.
Δίνοντας έμμεση απάντηση στους επικριτές της, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε -μιλώντας σε συνέδριο βιομηχάνων- ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην παράταση του μηχανισμού στήριξης, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωζώνης.
Αντ’ αυτού, η Μέρκελ πρότεινε “τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών, ώστε να γίνει δυνατή η οικονομική συμμετοχή των πιστωτών στη λήψη διαρθρωτικών μέτρων των κρατών-μελών”.
Ανώτατο στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι το Βερολίνο ετοιμάζει τώρα πρόταση για ένα νέο μηχανισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλέπεται ήπια αναδιάρθρωση του χρέους.