Νέο μήνυμα προς την τρόικα, που καταφτάνει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, έστειλε την Πέμπτη η κυβέρνηση. Eπιχειρεί να χαράξει κόκκινη γραμμή στις διαβουλεύσεις για τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής από την αναθεώρηση του ελλείμματος.
Νέο μήνυμα προς την τρόικα, που καταφτάνει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, έστειλε την Πέμπτη η κυβέρνηση, επιχειρώντας να χαράξει κόκκινη γραμμή στις διαβουλεύσεις που ξεκινούν για τις επιπτώσεις στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, από την επικείμενη αναθεώρηση – μαμούθ του περυσινού ελλείμματος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και με αύξηση του φετινού ελλείμματος στα επίπεδα του 8,5%, δεν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που ήδη δρομολογούνται θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο στο περιορισμό της σπατάλης στο Δημόσιο και διαβεβαίωσε πως δεν θα πληγούν μισθοί και συντάξεις.
“Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχει θέσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται. Δεν πολιτευόμαστε με βάση την τρόικα. Πολιτευόμαστε με βάση το δημόσιο συμφέρον και μόνο. Και φυσικά αυτό το υπηρετούμε σε όλα τα επίπεδα. Η συνεργασία μας με τους ξένους εταίρους είναι απαραίτητη. Εκεί όμως που, πραγματικά, δίνουμε λογαριασμό και απολογούμαστε, είναι στον ελληνικό λαό τον οποίο οφείλουμε να ενημερώνουμε για το πλαίσιο των κινήσεών μας” τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής από το press room.
Τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού εντείνουν, ωστόσο, τον προβληματισμό και στους διεθνείς αναλυτές, με τον νομπελίστα Πολ Κρούγκμαν να διατηρεί επιφυλάξεις για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής που επέβαλε η τρόικα στην Ελλάδα και τον γνωστό αρθρογράφο της “Wall Street Journal” και αναλυτή Καρλ Γουάινμπεργκ να βλέπει δυσκολίες στην εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου λόγω της πορείας των εσόδων.
Με τη συμπλήρωση 9 μηνών, η υστέρηση έφτασε στο 1,6 δισ. ευρώ ή στα 2,6 δισ. ευρώ έναντι του αρχικού στόχου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να εισπραχθούν 16,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους ή 5,4 δισ. ευρώ τον μήνα για να υλοποιηθούν οι στόχοι, όταν τον Σεπτέμβριο τα έσοδα ήταν 4,1 δισ. ευρώ.
Ειδικά όσον αφορά στον ΦΠΑ, θα πρέπει να εισπραχθούν 4,8 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ κάθε μήνα, όταν τον Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν κάτι παραπάνω από 1,2 δισ. ευρώ, ενώ από το Φόρο Εισοδήματος θα πρέπει να μπουν στα ταμεία περίπου 4,9 δισ. ευρώ ή 1,6 δισ. ευρώ το μήνα, όταν το Σεπτέμβριο εισπράχθηκαν 1,4 δισ. ευρώ.
Καμπανάκι ηχεί και από το μέτωπο των δαπανών, αφού υπάρχει κίνδυνος νέων υπερβάσεων στις επιχορηγήσεις αν λάβει κανείς υπόψη ότι στο ΙΚΑ απομένουν 477 εκατ. ευρώ για να απορροφήσει έως το τέλος του έτους και στον ΟΑΕΕ μόλις 50 εκατ. ευρώ!