Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και λοιπών νομικών προσώπων, που καταφθάνουν με αργούς ρυθμούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραμένουν τα "βαρίδια" του προϋπολογισμού. Στα μέσα Νοεμβρίου θα ανακοινώσει η Eurostat την τελική εικόνα για το έλλειμμα του 2009
Βαρόμετρο για τους δημοσιονομικούς στόχους, αποτελούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων, των νοσοκομείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που καταφθάνουν με αργούς ρυθμούς στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παραμένουν τα “βαρίδια” του προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του 8μήνου, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 6% του ΑΕΠ, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να πλησιάζουν τα 7,2 δισ. ευρώ. Από αυτές, ποσό ύψους 5,34 δισ. που αφορά σε παλαιότερες οφειλές των νοσοκομείων έχει ήδη ρυθμιστεί, ενώ τα υπόλοιπα 2,2 δισ. θα επιβαρύνουν το φετινό έλλειμμα.
Τα υπόλοιπα χρέη των νοσοκομείων ανέρχονται σε 747 εκ. ευρώ, οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πλησιάζουν τα 652 εκ. ευρώ, των ΟΤΑ τα 33,5 και των υπολοίπων νομικών προσώπων τα 89,8 εκ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων φθάνουν τα 376 εκ. ευρώ.
Το υπουργείο Oικονομικών υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία έχουν ήδη ληφθεί υπόψη τόσο για το φετινό έλλειμμα όσο και για την κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2011, ενώ από το υπουργείο υγείας επισημαίνεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αποπληρωθεί το σύνολο των οφειλών.
“Έως το τέλος του έτους θα αποπληρωθούν τα χρέη του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές, ώστε το 2011 να μην υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε από διαφορετική βάση το 2011” αναφέρει ο Νίκος Πολύζος, γ.γ του υπουργείου Υγείας στο “Reuters”.
Η Eurostat ανακοίνωσε τα στοιχεία για το έλλειμμα όλων των χωρών της Ευρωζώνης πλην της Ελλάδας, για την οποία θα αποφανθεί στα μέσα Νοεμβρίου, αμέσως μετά το δεύτερο γύρο των εκλογών.
Πάντως, η εκπρόσωπος του ΔΝΤ εκτιμά ότι οι επιπτώσεις από την αναθεώρηση δεν θα επηρεάσουν σημαντικά τους στόχους του προγράμματο, μιλώντας στον ιστότοπο του Capital.gr: “Οι επιπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές και δεν τίθεται θέμα αλλαγής του στόχου της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2014”.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Φίλιπ Μέισταντ εκτιμά, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από τη κρίση. “Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα πέρασε μια σκληρή οικονομική κρίση και κάθε Έλληνας πολίτης έχει κληθεί να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια για να αποτραπούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Υπό το φως των πρώτων αποτελεσμάτων που επετεύχθησαν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα επιτύχει και θα ξαναμπεί σε σωστή πορεία” υποστήριξε ο Φίλιπ Μέισταντ.