Αντισυνταγματικό έκρινε ο πρόεδρος της Ιταλίας το σχέδιο νόμου για τη δικαστική μεταρρύθμιση, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ασυλία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας.
Αντισυνταγματικό έκρινε ο πρόεδρος της Ιταλίας το σχέδιο νόμου για τη δικαστική μεταρρύθμιση, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, ασυλία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους προέδρους Βουλής και Γερουσίας.
Ο Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο αρνήθηκε να υπογράψει, προκαλώντας την αντίδραση του Μπερλουσκόνι, που είναι πλέον αναγκασμένος να παρουσιαστεί στο δικαστήριο σε μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν εναντίον του και τις οποίες χρόνια τώρα προσπαθεί να αποφύγει.
“Και ο Ναπολιτάνο τα έχει βάλει μαζί μου” φέρεται να είπε ο Μπερλουσκόνι, ανακοινώνοντας ότι αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο. Έτσι κι αλλιώς-επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές- θα ήταν δύσκολο τώρα να εγκριθεί τροποποιημένο από τη Βουλή, αφού το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει πλέον την πλειοψηφία.
Ο καβαλιέρε, όμως, ήρθε αντιμέτωπος και με το “όχι” των Ναπολιτάνων στη δημιουργία νέας χωματερής στην πόλη τους, της δεύτερης στην περιοχή και της μεγαλύτερης στην Ευρώπη, μετά τον υπερκορεσμό της πρώτης.
Εδώ και μία εβδομάδα, 2 χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών έχουν πνίξει τους δρόμους της Νάπολης. Η δυσωδία είναι αφόρητη, αλλά οι κάτοικοι πεισματικά εμποδίζουν τη διέλευση των απορριματοφόρων, παρά τη δέσμευση του Μπερλουσκόνι ότι θα λύσει το πρόβλημα μέσα σε 10 ημέρες.
Νεαροί διαδηλωτές, μάλιστα, συγκρούστηκαν στο Τερτσίνιο, με πέτρες, κροτίδες και βόμβες μολότοφ, με δυνάμεις ασφαλείας. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και το κέντρο της πόλης θύμιζε για αρκετή ώρα πεδίο μάχης.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί από το 2007 ότι θα λύσει το πρόβλημα των σκουπιδιών, που αποτελεί και μια χρυσή επιχείρηση της ιταλικής Μαφίας, κατέληξε όμως να… στέλνει τα σκουπίδια με τρένα στη Γερμανία.
Ήδη η Κομισιόν απείλησε την Ιταλία με “τσουχτερά” πρόστιμα και παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αν η κυβέρνηση δεν δώσει γρήγορη λύση στην κρίση.
Απαντώντας, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της Ιταλίας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση “να κοιτάει τη δουλειά της και αντί να ασκεί κριτική, να δώσει ένα χέρι βοήθειας ώστε να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις”!