Τις βασικές αρχές των αλλαγών που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε η Άννα Διαμαντοπούλου, το Σάββατο, στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο.
Τις βασικές αρχές των αλλαγών που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσίασε η Άννα Διαμαντοπούλου, το Σάββατο, στη σύνοδο των πρυτάνεων στο Ρέθυμνο.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της υπουργού Παιδείας, ανοίγει ο δρόμος για συνένωση ή συγχώνευση τμημάτων Πανεπιστημίων, κάτι που συνδέεται με τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Ιδρύματα, που προβλέπει εισαγωγή σε σχολές ή σε Πανεπιστήμια και όχι σε τμήματα, όπως σήμερα.
Μεγάλες αλλαγές προτείνονται στη διοίκηση των Πανεπιστημίων, με πρόταση για επιλογή πρύτανη κατόπιν διεθνούς προσκλήσεως ενδιαφέροντος, ακόμη και από Πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Το διοικητικό συμβούλιο των Ιδρυμάτων θα είναι το υπερ-όργανο που θα αποφασίζει για τα ακαδημαϊκά, οικονομικά, διαχειριστικά ζητήματα και σε αυτό θα μετέχουν και μία ή δύο εξω-πανεπιστημιακές προσωπικότητες, οι οποίες όμως θα επιλέγονται από τους πανεπιστημιακούς.
Επίσης, προβλέπεται καθιέρωση σύστημα πιστωτικών μονάδων στα Ιδρύματα, τα οποία θα μπορούν να δημιουργήσουν Ινστιτούτα και να προσφέρουν εξειδικευμένα προγράμματα σεμιναριακού τύπου ενός ή και δύο χρόνων.
Η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, μέσω ανεξάρτητης αρχής, θα είναι ανάλογη του έργου που επιτελούν, θα συνδέεται δηλαδή με τον αριθμό των εισακτέων φοιτητών, των αποφοιτούντων, τον αριθμό των μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρουν, την έρευνα που κάνουν κ.λπ.
Στο πλαίσιο της οικονομικής αυτοτέλειας των Πανεπιστημίων, οι μισθοί των καθηγητών θα καταβάλλονται από το ίδιο το Ίδρυμα, το οποιο και θα καθορίζει τις αμοιβές, εκτός απο τον κατώτερο μισθό που θα καθορίζεται απο την Πολιτεία.
“Θέλουμε Πανεπιστήμια και Τεχνολογικά Ιδρύματα με ποιότητα, λογοδοσία, αξιοκρατία, εξωστρέφεια και κυρίως θέλουμε σπουδές με αξία και πτυχία με αντίκρισμα για τα παιδιά μας” ανέφερε σε δήλωσή της από το Ρέθυμνο η Άννα Διαμαντοπούλου.
“Σήμερα -πρόσθεσε- καταθέτουμε προτάσεις και επιδιώκουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ξεκινάει ένας διάλογος, με συγκεκριμένες φάσεις, με χρονοδιάγραμμα, ώστε η εθνική στρατηγική για την Παιδεία να μην γίνει αντικείμενο κομματικής αντιπαλότητας. Σε αυτό το μεγάλο έργο θα κριθούμε όλοι, από τη συμμετοχή μας και όχι από την άρνησή μας”.