Κορυφώνεται μέρα με τη μέρα η πολιτική σύγκρουση, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν περιοδείες και εμφανίσεις και ανταλλάσσουν πυρά, με αιχμή την οικονομία και το μνημόνιο.
Κορυφώνεται μέρα με τη μέρα η πολιτική σύγκρουση, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί πυκνώνουν περιοδείες και εμφανίσεις και ανταλλάσσουν πυρά, με αιχμή την οικονομία και το μνημόνιο. Πεδίο αντιπαράθεσης, ωστόσο, το τελευταίο διήμερο αποτελεί και η διακαναλική συνέντευξη Τύπου που αποφάσισε να παραχωρήσει ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου διαμηνύει ότι στην εκλογική αναμέτρηση του Νοεμβρίου, οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά και θα σωθεί ή αν θα πάει πίσω και θα χρεοκοπήσει, θέτοντας ευθέως το δίλημμα ναι ή όχι στο μνημόνιο.
“Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκρούονται διαφορετικές αντιλήψεις για την πορεία της χώρας σε όλα τα επίπεδα, από την αυτοδιοίκηση μέχρι και την κυβέρνηση” είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου από την Αλεξανδρούπολη.
“Στις 7 Νοεμβρίου -πρόσθεσε- οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μην αφήσουμε κανέναν να μας θέτει ψεύτικα διλημματα για προφανή μικροκομματιικά οφέλη ή γα να συγκαλύψει ισχυρά συμφέροντα που χάνουν προνόμια από τις αλλαγές τις οποίες κάνουμε. Είναι ώρα να αναλάμβουν όλοι τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα. Κάποιοι θέλουν να καπηλεύονται τα προβλήματα του λαού, επιδιώκοντας όμως να εγκλωβίσουν τον λαό”.
Ο Γιώργος Παπανδρέου ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχυ της αναμέτρησης, καθώς δηλώνει στο “Βήμα της Κυριακής” ότι το μήνυμα της κάλπης συνδέεται άμεσα με την προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση για να βγάλει τη χώρα από την κρίση, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση ήττας των υποψηφίων του κυβερνώντος κόμματος δεν αποκλείεται να υπάρξουν ραγδαίες ανατροπές του πολιτικού σκηνικού.
“Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου -σημειώνει- αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο. Οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά”.
Ο Αντώνης Σαμαράς, από τη Θεσσαλία όπου περιοδεύει για να στηρίξει την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού, άσκησε το Σάββατο το μεσημέρι κριτική στον πρωθυπουργό για την αδιέξοδη πολιτική που -όπως είπε- ακολουθεί.
“Σε ώρες μεγάλης και βαθιάς οικονομικής κρίσης, μια κυβέρνηση σοβαρή πρέπει να επενδύει στην αλήθεια και όχι στο ψέμα. Τα ψευτοδιλήμματα, τα οποία όλοι καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται να βάλει τις επόμενες μέρες ο κ. Παπανδρέου, θα πέσουν στο κενό” ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Την αντίδρασή του στη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού εκδήλωσε ο Περισσός, ζητώντας να ισχύσει το ίδιο και για τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μίλησε στα Σεπόλια, κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τους υποψήφιους των δύο μεγάλων κομμάτων για ν’ αλλάξουν οι συσχετισμοί και αναφερόμενη στο μνημόνιο δήλωσε ότι τα μέτρα είναι μόνιμα.
“Δεν είναι μια συγκυρία απλή. Η καπιταλιστική κρίση, τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι μπόρα. Και όταν θα περάσει η μπόρα θα υπάρχουν ερείπια γύρω. Δεν πρόκειται να επιστραφεί τίποτα. Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αυτά που θέλει η ΝΔ, αυτά που υπαγορεύουν σήμερα οι βιομήχανοι και οι άλλοι πλουτοκράτες είναι μέτρα που τα θέλουν οριστικά και ανεπίστρεπτα. Δεν τα θέλουν προσωρινά” σημείωσε η γ.γ. του ΚΚΕ.
Συνυπεύθυνους για το μνημόνιο χαρακτήρισε τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων ο Γιώργος Καρατζαφέρης. “Την ανάγκη του μνημονίου στην Ελλάδα την έφερε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Παπανδρέου, αυτοί μας τη φόρτωσαν” τόνισε από τον Βόλο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το δημαρχείο Καισαριανής, απ’ όπου επιτέθηκε στον Γιώργο Παπανδρέου για την απόφασή του να παραχωρήσει διακαναλική συνέντευξη, και ζήτησε debate όλων των πολιτικών αρχηγών.
“Στο όνομα της δημοκρατίας και του πλουραλισμού, τον καλώ να φύγει από την πολυτέλεια του μονολόγου και την ίδια ώρα, αντί για έναν μονόλογο, να οργανωθεί ένα ντιμπέιτ με τους 5 πολιτικούς αρχηγούς, όπως προεκλογικά οργανώθηκε, για να ακουστούν όλες οι απόψεις, να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση, να ενημερωθεί ο λαός… Ποιος φοβάται τη δημοκρατία σ’ αυτόν τον τόπο; Ποιος φοβάται τον πλουραλισμό; Ποιος φοβάται την αντιπαράθεση των απόψεων;” τόνισε ο κ. Τσίπρας.