Καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου προσέδωσε ο πρωθυπουργός, στη διακαναλική του συνέντευξη. Έθεσε το δίλημμα "σωτηρία της χώρας με το μνημόνιο ή χρεοκοπία" και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών είναι τέτοια που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Καθαρά πολιτικό χαρακτήρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου προσέδωσε ο πρωθυπουργός, στη διακαναλική του συνέντευξη. Έθεσε το δίλημμα “σωτηρία της χώρας με το μνημόνιο ή χρεοκοπία” και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών είναι τέτοια που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.
Δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα που να θίξουν μισθούς και συντάξεις, ενώ επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε καλή πορεία, αλλά δεν εχει ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο.
Η διακαναλική συνέντευξη στο Μέγαρο Μαξίμου ξεκίνησε με μια τοποθέτηση του Γιώργου Παπανδρέου, κατά την οποία δήλωσε αποφασισμένος για την αλλαγή και τη σύγκρουση με τις δυνάμεις που κρατούν -όπως είπε- τη χώρα πίσω και ταυτόχρονα απηύθυνε “προσκλητήριο ευθύνης” σε όλες εκείνες τις δυνάμεις του ελληνικού λαού που “θέλουν να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και δεν θέλουν να μείνει στη μέση η τιτάνια προσπάθεια που ξεκινήσε πριν από ένα χρόνο”.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι ανέλαβε στα δύσκολα χωρίς να δειλιάσει και πως δεν τον ενδιαφέρει η καρέκλα στην οποία κάθεται, αλλά ο τόπος και γι’ αυτό λειτουργεί με γνώμονα το πατριωτικό καθήκον.
Έκανε εκτενή αναφορά στις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες πολίτες, σημειώνοντας ότι οι θυσίες αυτές και η προσπάθεια της κυβέρνησης αποφέρουν καρπούς. “Πετύχαμε έναν ααξιοπιστο μηχανισμό στήριξης… Ανακτούμε αξιοπιστία, εκδηλώνεται ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα” ανέφερε.
“Εάν τώρα λυγίσουμε -είπε- και δεν συνεχίσουμε με συνέπεια τις μεγάλες αλλαγές, θα χαθούν οι κόποι και οι θυσίες του λαού, θα γυρίσουμε στο παρελθον και θα βρεθούμε ίσως και σε χειρότερη μοίρα” τόνισε.
Η πρώτη ερώτηση που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν από την Όλγα Τρέμη και αφορούσε στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που το αποτέλεσμα της κάλπης στις 7 Νοεμβρίου δεν επιτρέψει στην κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και την πολιτική της για την έξοδο από την κρίση.
“Το μήνυμα των εκλογών μπορεί να είναι μήνυμα που θα μας δώσει νέα δυναμική προς τα εμπρός ή που θα δυσκολέψει την πορεία των αλλαγών. Όλα αυτά θα συναθροιστούν… Αν δω ότι υπάρχει αδιέξοδο στη χώρα, δεν υπάρχουν αδιέξοδα στη Δημοκρατία, υπάρχει ο κυρίαρχος λαός” απάντησε ο πρωθυπουργός.
Και ερωτηθείς εάν μπορεί να δεσμευτεί ότι δεν θα παει σε πρόωρες, σημείωσε: “Δεν έχω λόγο και πρόθεση να πάω σε εθνικές εκλογές, αλλά αν βαρύνει η κατάσταση σε ό,τι αφορά η δυνατότητα μιας κυβέρνησης να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές για τη χώρα, τότε βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει η απόφαση του ελληνικού λαού”.
Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, δεσμεύθηκε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που να θίγουν μισθούς και συντάξεις. “Βεβαίως θα πάρουμε μέτρα -είπε- αλλά όχι σε βάρος μισθωτών και χαμηλοσυνταξιούχων, μέτρα για να χτυπήσουμε τη διαφάνεια, για να πληρώσουν και οι πλούσιοι”. Άφησε να εννοηθεί ότι θα γίνει πολιτική διαπραγμάτευση, όρισε όμως ως “κόκκινη γραμμή” το θέμα μισθών και συντάξεων.
Για τα διλήμματα που τίθενται εν όψει αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γιατί θέλει να είναι ειλικρινής. “Ο δρόμος είναι δύσκολος, είμαστε σε μια καλή πορεία, αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε”.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε πολλές φορές ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο, φρόντισε όμως να επισημάνει ότι εφόσον υλοποιηθούν οι πολιτικές της κυβέρνησης, θα υπάρξει φως στο βάθος του τούνελ. “Εφόσον είμαστε συνεπείς, το μνημόνιο σταματάει το 2013” ανέφερε.
Για το θέμα της τόνωσης της ανάπτυξης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έπρεπε πρώτα να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και πρόσθεσε πως η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ευνομία. “Να βάλουμε τάξη στη χώρα, γιατί αυτό θα φέρει και την ανάπτυξη” επισήμανε.
“Εγώ γυρνάω ανά τον κόσμο, δεν κάνω, δεν κάναμε όλα αυτά τα ταξίδια μόνο για το θέμα της αποφυγής της χρεοκοπίας, αλλά βάζουμε τους σπόρους για συνεργασίες και για ανάπτυξη. Ξέρετε τι μου λένε πολλοί στο εξωτερικό; Αν δεν χτυπήσετε γραφειοκρατία, εγώ δεν έρχομαι να επενδύσω” σημείωσε. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η φορολογία αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για τις επενδύσεις στη χώρα μας.
Για το “λεφτά υπάρχουν” και τις προεκλογικές εξαγγελίες που δεν υλοποιήθηκαν, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: “Όταν προεκλογικά μίλησα για το πρόγραμμά μας, έλεγα ότι εάν τα στοιχεία που μας έδιναν είναι σωστά, εμείς θα το εφαρμόσουμε στο ακέραιο. Ρώτησα τον Κώστα Καραμανλή, όμως δεν μου απάντησε ποτέ εάν τα στοιχεία που έδινε είναι αληθή. Ακόμη και λίγες μέρες πριν τις εκλογές έστειλαν ψευδή στοιχεία στις Βρυξέλλες”.
Κληθείς να απαντήσει στην κριτική ότι άργησε να πάρει μέτρα μετά τις εκλογές, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε: “Εγώ είπα έχουμε αυτό το πρόγραμμα. Αλλά ούτε η ΕΕ ούτε εμείς μπορούσαμε να διαβλέψουμε… ότι αυτό το μένος της αγοράς λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης θα χτύπαγε την Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο… Κρατήσαμε τον λόγο μας, αλλά βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι που κανένας δεν περίμενε. Ήταν μια βόμβα που παραλίγο να σκάσει στα χέρια μας. Δεν έσκασε και σώσαμε την Ελλάδα… Αν η Ευρώπη είχε κινηθεί πιο γρήγορα ίσως να ήμασταν σε καλύρτερη θέση”.
Σε ερώτηση για το θέμα της μετανάστευσης και την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο της Αθήνας, ο κ. παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάολες προσπάθειες για τη σωστή ένταξη των νομίμων μεταναστών, ενώ για το κέντρο της Αθήνας είπε ότι “μεγάλη, ίσως και την πρώτη ευθύνη έχει η δημοτική αρχή”. “Πολλά χρόνια οι αρχές της πρωτεύουσας αγνόησαν το πρόβλημα αυτό, όπως και πολλά άλλα” είπε και τόνισε ότι ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ για τον δήμο έχει τις ικανότητες να ανατιμετωπίσει το φαινόμενο αυτό.
Τον συντονισμό της συνέντευξης είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ενώ τις ερωτήσεις στον Γιώργο Παπανδρέου υπέβαλαν οι: Όλγα Τρέμη από το MEGA, Μαρία Χούκλη από τον ΑΝΤ1, Αιμίλιος Λιάτσος από το Star, Ανδρέας Κωνσταντάτος από το Alter, Αντώνης Σρόιτερ από τον Alpha, Σία Κοζιώνη από το Σκάι και Προκόπης Δούκας από τη ΝΕΤ.