Φωτιές έχουν ανάψει συγκεκριμένες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή του, για απίστευτες σπατάλες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και οι προτάσεις που διατυπώνει για την περιστολή τους.
Φωτιές έχουν ανάψει συγκεκριμένες επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ετήσια έκθεσή του, για απίστευτες σπατάλες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και οι προτάσεις που διατυπώνει για την περιστολή τους.
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εστίες σπατάλης που εντοπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στη μετακίνηση των μαθητών, που έχει εξελιχθεί -όπως επισημαίνει- σε επιδότηση των υπεραστικών λεωφορείων, με τη δαπάνη να εκτινάσσεται από 106 εκατ. ευρώ πέρυσι σε 280 εφέτος.
Είναι ενδεικτικά τα περιστατικά που αναφέρουν στο πόρισμά τους οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης:
Η νομαρχία Θεσσαλονίκης δαπάνησε στην τριετία 2004-2007 έφθασαν στα 21,8 εκατ. ευρώ, 11.250.000 πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό
Η νομαρχία Δράμας δαπάνησε το σχολικό έτος 2006-2007 19.500 ευρώ για να μεταφέρει 1 μαθητή, ενώ
Η νομαρχία Σερρών πλήρωσε την ίδια χρονιά 37.177 ευρώ για τη μεταφορά 2 μαθητών.
Επανεξέταση ζητεί η Τράπεζα της Ελλάδος και για τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, καθώς ενώ ο κατα κεφαλήν αριθμός των εκπαιδευτικών είναι διπλάσιος από τη Φινλανδία, εντούτοις κάθε χρόνο προσλαμβάνονται χιλιάδες ωρομίσθιοι, αφού πάνω από 10.000 εκπαιδευτικοί είναι αποσπασμένοι σε υπηρεσίες εκτός υπουργείου Παιδείας.
Ο Γιώργος Προβόπουλος ζητεί το κλείσιμο όλων των ζημιογόνων δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς από τις 1.800, το 60%, δηλαδή οι 1.080, εμφανίζουν ζημίες που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ απασχολούν 30.000 άτομα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμβασιούχους.
Εστία διαφθοράς χαρακτηρίζονται και τα ΚΑΠΗ, που χρηματοδοτούνται από τους δήμους και για τα οποία ζητείται η αναστολή των εκδρομών για μια πενταετία, με την προτροπή τα κονδύλια να διατεθούν για αύξηση των συντάξεων. Σημείωνεται ότι για τα 650 ΚΑΠΗ που λειτουργούν πανελλαδικά δαπανώνται περί τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως.
Η ΤτΕ ζητεί ακόμη την αναστολή για μια 5ετία των δραστηριοτήτων της ΓΓ Νέας Γενιάς, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και κρουαζιέρες για νέους, ενώ στο κείμενο διατυπώνεται η ερώτηση πώς είναι δυνατόν υπερχρεωμένοι δήμοι να διατηρούν ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, με εκατοντάδες άτομα προσωπικό, αλλά και γιατί θα πρέπει το Δημόσιο να πληρώνει 5 κρατικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και να μην συγχωνευθούν σε 1 ή 2.
Αντιδράσεις
Γιώργος Πεταλωτής: “Η κυβέρνηση στο πλαίσιο των κυριαρχικών αρμοδιοτήτων που έχει, σκέφτεται, διαβουλεύεται, επεξεργάζεται όλες τις προτάσεις που κατατίθενται και αποφασίζει, πάνω στην πορεία την οποία έχει χαράξει η ίδια”.
Παναγιωτόπουλος: “Δεν αντέχει ο τόπος και η οικονομία, λέει η ενδιάμεση έκθεση, μεταξύ των άλλων, περισσότερους φόρους. Δεν αντέχει ο τόπος ακόμα μεγαλύτερη φορολογία, την υπερφορολόγηση. Και δεν το λέμε εμείς. Εμείς το ‘χουμε πει ήδη διά στόματος του Αντώνη Σαμαρά και των υπευθύνων του οικονομικού επιτελείου της ΝΔ”.
Αλέκα Παπαρήγα: “Ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα τα εργατικά, λαϊκά στρώματα πρέπει να κόψει τη φόρα και του κ. Προβόπουλου και του κ. Παπανδρέου και όλων των άλλων που συνηγορούν σε μια τέτοια πολιτική”.
Γιώργος Καρατζαφέρης: “Εάν όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι πρωθυπουργοί της χώρας άκουγαν τους διαφόρους διοικητές των Τραπεζών, σήμερα δεν θα είχαμε ανάγκη ούτε τον κ. Στρος Καν, ούτε την τρόικα”.
Αλέξης Τσίπρας: “Ο διοικητής της ΤτΕ και ο πρωθυπουργός συμπεριφέρονται ο ένας σαν αρχιτέκτονας και ο άλλος ως εργολάβος του σύγχρονου Καιάδα, της σύγχρονης Σπιναλόγκας”.
Φώτης Κουβέλης: “Η υλοποίηση τέτοιων προτάσεων που έχουν σχέση με περικοπές που αφορούν στο κοινωνικό κράτος θα βαθύνει ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση και θα τεμαχίσει ακόμη περισσότερο την ελληνική κοινωνία”.