Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις αγορές τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία άσκησαν ήδη πίεση στα ελληνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση των συζητήσεων περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας και την επικείμενη ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το έλλειμμα.
Αναστάτωση έχουν προκαλέσει στις αγορές τα σενάρια των πρόωρων εκλογών, τα οποία άσκησαν ήδη πίεση στα ελληνικά ομόλογα, σε συνδυασμό με την αναθέρμανση των συζητήσεων περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας και την επικείμενη ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το περσινό έλλειμμα.
Τα spreads δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου ξεπέρασαν τις 800 μονάδες, για πρώτη φορά μετά από πολλές εβδομάδες.
Οι Βρυξέλλες κρατούν αποστάσεις από τις εξελίξεις και διά του εκπροσώπου του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ χαρακτηρίζουν εσωτερικό θέμα της Ελλάδας τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, επισημαίνοντας ότι “ο ρόλος των Βρυξελλών απέναντι στην Ελλάδα είναι ξεκάθαρος”.
Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ αν και απέφυγαν να σχολιάσουν επισήμως τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, τονίζουν ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες απειλεί το μνημόνιο.
Ο επικεφαλής του Ταμείου θα βρίσκεται, μάλιστα, στην Αθήνα την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, όταν δηλαδή θα εγκρίνεται η εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου, προκειμένου να συναντηθεί με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και τους επικεφαλής των συνδικάτων.
Στο μεταξύ, από την Κύπρο, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η ύφεση το 2011 μπορεί να φτάσει τελικά το 3% έναντι αρχικών εκτιμήσεων για 2,6%, ενώ πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της EUROSTAT για το περσινό έλλειμμα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποκάλυψε ότι θα είναι πάνω από 15%, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη φετινή υστέρηση των φορολογικών εσόδων.
Όπως σημείωναν διεθνείς αναλυτές, αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ άνοιξε τη ψαλίδα των επιτοκίων στα όρια των 800 μονάδων μέσα σε λίγες ώρες, ενώ και τα ασφάλιστα κινδύνου αυξήθηκαν πάνω από 50 μονάδες βάσης, φτάνοντας εκ νέου στα επίπεδα των 730 μονάδων.
Πίσω από την εικόνα αυτή, ο κ. Παπακωνσταντίνου βλέπει “ακριβώς το πρόβλημα που θα είχε η ελληνική οικονομία, αν βρισκόμασταν και πάλι ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά δυσμενούς αποτελέσματος στις εκλογές στην κατάσταση που βρισκόμασταν, πριν παρθούν οι αποφάσεις που πάρθηκαν και πριν μπει η Ελλάδα σε ένα νέο δρόμο”.
Με δηλώσεις του στο Associated Press, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν σκέπτεται αυτή τη στιγμή να ζητήσει επιμήκυνση του Προγράμματος, επισημαίνοντας ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να μειώσει το έλλειμμα και να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές.