Υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών παραμένει η Ελλάδα, έχοντας ήδη στείλει το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στην Αθήνα μετά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αλλά και μετά τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας.
Υπό το άγρυπνο βλέμμα των αγορών παραμένει η Ελλάδα, έχοντας ήδη στείλει το πρώτο προειδοποιητικό μήνυμα στην Αθήνα μετά τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών αλλά και μετά τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης χρεωκοπίας.
Όλα αυτά τα σενάρια “δείχνουν” να αναθερμαίνονται λίγο πριν την ανακοίνωση των αναθεωρημένων στοιχείων για το περσινό έλλειμμα και την έναρξη των διαβουλεύσεων με τη τρόικα με φόντο τη πιθανή λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Για “πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά” έκανε λόγο ο Γιώργος Πεταλωτής: “Εποχές που η χώρα μας περνάει δύσκολα, εποχές που η χώρα μας σώθηκε από τη χρεοκοπία, έχει όμως πολύ μεγάλο δρόμο μπροστά για να μπορέσουμε να μιλάμε για σωτηρία της χώρας”.
Η “ψαλίδα” των επιτοκίων στα 10ετή ομόλογα άνοιξε έως τις 803 μονάδες εξανεμίζοντας τα οφέλη των τελευταίων εβδομάδων, ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου στα 5ετή ομόλογα ξεπέρασαν το όριο των 750 μονάδων, διατηρώντας την Ελλάδα στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας.
“Είναι πρωτοφανές αυτό το φαινόμενο -υποστήριξε ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέτζος- ο πρωθυπουργός να αποδιοργανώνει τη δημόσια ζωή της χώρας και να προκαλεί ζημιά για τη χώρα στις διεθνείς αγορές όπως έδειξαν τα πράγματα”.
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει, πάντως, ότι το κλίμα έχει αλλάξει κι ότι οι αγορές αν και παραμένουν επιφυλακτικές, αναγνωρίζουν τη προσπάθεια που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες.
“Δεν λέω ότι το κλίμα της καταστροφολογίας έχει εξαλειφθεί εντελώς -σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών- οι ‘Ρουμπίνοι’ αυτού του κόσμου είναι ακόμη γύρω μας και πρέπει να τους αποδείξουμε ότι κάνουν λάθος. Ωστόσο τα επιχειρήματα έχουν αλλάξει. Τώρα λένε αν μπορούμε να διατηρήσουμε την πορεία μας και εντέλει αν το χρέος μας θα παραμείνει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα”.
Την ίδια ώρα, σε Έκθεση της για την ανταγωνιστικότητα, η Κομισιόν σημειώνει ότι η αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων αναμένεται να μετριάσει μεσοπρόθεσμα τα προβλήματα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και να αποκαταστήσει τις προσδοκίες που είναι αναγκαίες για την ανάκαμψη. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, λόγω των διαρθρωτικών στρεβλώσεων, με αποτέλεσμα το υψηλό εμπορικό έλλειμμα.