Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε και από τις Βρυξέλλες το δίλημμα για πολιτική και οικονομική σταθερότητα μέσω του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών ή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε και από τις Βρυξέλλες το δίλημμα για πολιτική και οικονομική σταθερότητα μέσω του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών ή την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
“Το μήνυμά μας -υποστήριξε ο κ. Παπανδρέου- είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα της ελληνικής Κυβέρνησης πιστεύω του ελληνικού λαού, για την πορεία σταθερότητας -οικονομικής και πολιτικής- της χώρας μας, αλλά και για τη βούληση όλων μας να συνεχίσουμε τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές, για να μπορεί η Ελλάδα να είναι μια ισχυρή χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς”.
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την ότι δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα ανεβάζοντας ταυτόχρονα τα επιτόκια του δανεισμού στις διεθνείς αγορές.
“Μπορεί μεν η οικονομία μας -τόνισε ο κ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες- να είναι γονατισμένη από την οικονομική κρίση και από τις επιλογές του κ. Παπανδρέου αλλά η δημοκρατία στην πατρίδα μας παραμένει όρθια απέναντι σε τέτοιου είδους βοναπαρτισμούς και λεονταρισμούς. Εμείς τέτοιου είδους εκβιαστικά διλήμματα και προκλητικούς λεονταρισμούς δεν δεχόμαστε. Αν ο κ. Παπανδρέου πάρει την ευθύνη και πάει τη χώρα σε εκλογές εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι”.
Απάντηση στα όσα είπε ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: “Ο κ. Σαμαράς με όσα αδιανόητα είπε στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απέδειξε ότι συνεχίζει αμετανόητα την ίδια πρακτική υποκρισίας και συγκάλυψης της αλήθειας στην Ευρώπη που ακολούθησε η κυβέρνηση Καραμανλή. Με την ίδια ανευθυνότητα που έστελναν ψευδή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας, ο κ. Σαμαράς παραπλάνησε τους ομολόγους του ισχυριζόμενος ότι στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης”.
Λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανταπάντησε: “Ο κ. Παπανδρέου δια του κ. Πεταλωτή, μας είπε προ ολίγου, αν είναι δυνατόν ότι άλλα λέω εγώ μέσα και άλλα λέω όταν βρίσκομαι έξω από τον τόπο μου. Αυτό δεν είναι καν προπαγάνδα. Είναι ντροπή. Αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι ότι τους κάνει και γραφικούς. Μέσα σ’ ένα χρόνο η ΝΔ έχει ήδη ψηφίσει 30 από τα 60 νομοσχέδια που μπήκαν στη Βουλή”.
Περί αυτοδιοικητικών εκλογών
Στον απόηχο της διακαναλικής συνέντευξης του πρωθυπουργού, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος συμπαρατάσσεται με το δίλημμα που έθεσε ο κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αυξηθεί η συσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.
“Η συνείδηση της ιστορίας -δήλωσε ο κ. Βενιζέλος- η γνώση του παρελθόντος μας επιβάλλει να διαμορφώσουμε με τον καλύτερο τρόπο το αύριο της χώρας μας. Η κρίση είναι μια ευκαιρία και μέσα από την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και την εθνική ενότητα θα πετύχουμε και θα κερδίσουμε το στοίχημα”.
Ο γ.γ. της κεντρικής επιτροπής της ΝΔ, Ανδρέας Λυκουρέτζος τόνισε: “Ο πρωθυπουργός είναι πανικόβλητος και προεξοφλεί την ήττα των συνδυασμών τους οποίους στηρίζει στις προσεχείς εκλογές”.
Όμως και η αριστερά ανέβασει τους τόνους της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να εκβιάσει το εκλογικό αποτέλεσμα της 7ης Νοεμβρίου.
“Ο λαός δεν πρέπει να γίνει όμηρος του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που είναι συνυπεύθυνοι για όλα όσα έγιναν και για τα χειρότερα που φέρνουν. Μόνο η ψήφος στη λαϊκή συσπείρωση τους χαλάει τα σχέδια” ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Παν. Μεντρέκας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σημείωσε: “Κάθε εποχή έχει τα δικά της ‘όχι’. Η σημερινή εποχή είναι η εποχή του όχι στην υποτέλεια, όχι στην οικονομική εξάρτηση, όχι στο μνημόνιο της ομηρίας”.
Συνεργασία Παπανδρέου – Σαμαρά για την έξοδο από την κρίση ζήτησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
“Να σταματήσουν τις κοκορομαχίες -είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ- τους εκβιασμούς και τις απειλές ο ένας προς τον άλλον και να προσέλθουν σ’ ένα πατριωτικό διάλογο να βγούμε νικητές και από αυτό τον πόλεμο.”
Από τη Δημοκρατική Αριστερά σχολίασαν: “Αυτό που χρειάζονται οι πολίτες και τα κράτη – μέλη της Ένωσης δεν είναι οικονομικές και πολιτικές κυρώσεις εν ονόματι της οικονομικής ορθοδοξίας, αλλά και η καθολική αλληλεγγύη και η ουσιαστική προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης”.