Με "λουκέτο" απειλούνται κάποιες ακτοπλοϊκές εταιρίες ακόμα και μέσα στο χειμώνα, όπως ανέφεραν εκπρόσωποι της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και είναι πλέον "ορατό" το ενδεχόμενο να μείνουν αρκετά νησιά χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση.
Την κατάργηση των κρατήσεων υπέρ τρίτων, τη μείωση του κόστους λειτουργίας αλλά και την εναρμόνιση του εθνικού με το κοινοτικό δίκαιο, ζητούν οι ακτοπλόοι, που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα που ίσως οδηγήσουν σε κλείσιμο ορισμένες εταιρίες.
Οι επίσημοι ισολογισμοί των εταιριών, που παρουσίασε σήμερα η Ένωση Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας, εμφανίζουν ζημιές που φτάνουν ακόμα και τα 180 εκατομμύρια ευρώ. Την κακή οικονομική κατάσταση των ακτοπλοϊκών εταιριών ενισχύει και σχετική μελέτη του Πανεπιστημίου Πειραιά, που αποδεικνύει οτι σε ορισμένες περιπτώσεις μόνο οι κρατήσεις υπέρ τρίτων, φτάνουν το 52% του ναύλου.
Όπως επισημαίνουν οι ακτοπλόοι η υποχρεωτική δεκάμηνη επάνδρωση των πλοίων που ορίζεται από νόμο του ’74 αποτελεί “αγκάθι” για την λειτουργία των εταιριών κυρίως εν μέσω κρίσης.
Παρά τα οικονομικά προβλήματα του κλάδου, μια εταιρία που δραστηριοποιείται στην ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα υπέγραψε συμφωνία για αναδρομική αύξηση 2% στη συλλογική σύμβαση εργασίας των ναυτικών, ενώ η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών υπέγραψε αύξηση κατά 1,7% με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.
Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία, που έδωσε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, η οποία παρουσιάζει αύξηση. Φέτος το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας χρησιμοποιήθηκε ως σταθμός επιβίβασης για 366.212 επιβάτες κρουαζιέρας, αριθμός που “μεταφράζεται” σε αύξηση 13,5%