Συνεχίστηκε και την Παρασκευή η κούρσα ανόδου των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων. Σε ύψη - ρεκόρ και αυτά της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, που συνιστούν επίσης προβληματικες οικονομίες στους κόλπους της ευρωζώνης.
Συνεχίστηκε και την Παρασκευή η κούρσα ανόδου των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων, με αποτέλεσμα η “ψαλίδα” έναντι των γερμανικών ομολόγων να ανοίξει ακόμα και πέρα από τις 920 μονάδες βάσης.
Έντονος είναι ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών, που διαπιστώνει ότι μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες έχει αντιστραφεί πλήρως το κλίμα στις αγορές, επιστρέφοντας στα προ διμήνου επίπεδα επιτοκίων.
Ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος με δεδομένο ότι εκκρεμεί ακόμα η δημοσιοποίηση των οριστικών στοιχείων για περσινό έλλειμμα, αλλά και η αξιολόγηση της τρόικας για το κατά πόσο η διαφαινόμενη υστέρηση των εσόδων απαιτεί πρόσθετα μέτρα, κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κλίμα.
Σε δηλώσεις του την Παρασκευή από τις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν χαρακτήρισε, μάλιστα, κρίσιμη την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, καθώς από την αξιολόγηση θα προκύψει η πιο ακριβής εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση.
Σύμφωνα με εγχώριους και διεθνείς αναλυτές, το άνοιγμα της ψαλίδας των ελληνικών 10ετών ομολόγων προκαλούν οι αναταράξεις στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αλλά κυρίως το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα μας.
Σε διεθνές συνέδριο στη Γερμανία, όπου αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για τη δημοσιονομική κρίση στην Ελλάδα, η διευθύντρια του πιστωτικού ιδρύματος KFW μέσω του οποίου συνεισφέρει η Γερμανία στο Μηχανισμό Στήριξης για τη χώρα μας, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες σκέψεις για ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών- μελών δεν μπορεί να αφορούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, τόνισε ότι η μακρά περίοδος εξυγίανσης που θα απαιτηθεί, θα πρέπει να εστιαστεί στις επενδύσεις και όχι στις περικοπές.
“Για μελλοντικές περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρχει οπωσδήποτε μια ρύθμιση ελεγχόμενης πτώχευσης κράτους αλλά αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί στη περίπτωση της Ελλάδας. Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια περίοδο εξυγίανσης διάρκειας 5 -10 ετών. Πάντως δεν θα πρέπει να συνεχιστούν οι περικοπές μέχρι… θανάτου” σημείωσε η Βέρα Σούμπερτ.
Αντιδράσεις στην Ευρώπη για την “ένεση” της FED
Η εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού συμπαρασύρει σε αστάθεια τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, την ώρα που στην άλλη άκρη του Ατλαντικού οι αγορές έχουν επιδοθεί σε ένα ράλι, μετά την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να ενισχύσει με 600 δισ. δολάρια ρευστό την αμερικανική οικονομία, και παρά την ανησυχία μεταξύ οικονομικών στελεχών άλλων μεγάλων οικονομιών.
Για δεύτερη ημέρα την Πέμπτη, ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στη Νέα Υόρκη με μεγάλη άνοδο και σε πρωτοφανή επίπεδα την τελευταία διετία.
Το ίδιο αισιόδοξα κινήθηκαν και οι αγορές της Ασίας το πρωί της Παρασκευής, το πετρέλαιο ξεπέρασε τα 87 δολάρια το βαρέλι, ενώ σημαντικά αυξήθηκαν και οι τιμές βασικών αγαθών -όπως το σιτάρι- στα χρηματιστήρια.
Ωστόσο, η διοχέτευση 600 δισ. δολαρίων στην αγορά έκανε πιο ακριβό το ευρώ έναντι του αμερικανικού νομίσματος, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία στην Ευρώπη, που βλέπει τα προϊόντα της να ακριβαίνουν.
Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη λύπη της επειδή -όπως είπε- “το ευρώ σηκώνει το βάρος της απόφασης της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας”. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα το διεθνές νομισματικό σύστημα και κατέστησε σαφές ότι το Παρίσι θα θέσει το ζήτημα στην επικείμενη σύνοδο των G20, στη Νότια Κορέα, την ερχόμενη εβδομάδα.
Τη μεγάλη του ανησυχία εξέφρασε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κάνοντας λόγο για λανθασμένη απόφαση του Αμερικανών που δεν θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας τους.