Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το υπουργείο Οικονομικών εν αναμονή της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα, που καταφτάνει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, και λόγω της αναστροφής του κλίματος στις αγορές.
Σε κατάσταση συναγερμού έχει τεθεί το υπουργείο Οικονομικών εν αναμονή της επόμενης αξιολόγησης από την τρόικα, που καταφτάνει στην Αθήνα στις 15 Νοεμβρίου, δηλαδή πριν καν ολοκληρωθεί η αποτίμηση των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ήδη, η Κομισιόν διά του εκπροσώπου του Όλι Ρεν έχει διαμηνύσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι αυτή η αξιολόγηση χαρακτηρίζεται ως η πιο κρίσιμη, καθώς πέρα από την έγκριση της τρίτης δόσης του δανείου, θα αποτυπωθεί πλήρως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.
Με δεδομένη, πάντως, τη διεύρυνση της “μαύρης τρύπας” του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει εναλλακτικό σχέδιο έναντι των αναμενόμενων πιέσεων της τρόικας, στοχεύοντας στις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών.
Αυτό που προβληματίζει τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου είναι κατ’ αρχήν η επιβάρυνση από την αναθεώρηση του περσινού ελλείμματος που εκτιμάται στα περίπου 2,3 δισ. ευρώ, η φετινή υστέρηση των φορολογικών εσόδων που υπολογίζεται ότι θα φτάσει περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ, αλλά και το ότι φαίνεται να ξεφουσκώνει το “μαξιλάρι” ασφαλείας των 4 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών.
Πονοκέφαλο προκαλεί, επίσης, το υψηλότερο κόστος δανεισμού που απαιτεί μεγαλύτερη δαπάνη για τόκους, όπως και η υποχρέωση για μετάταξη ειδών ευρείας κατανάλωσης σε ΦΠΑ 13% αντί 11% σήμερα, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί το 1 δισ. ευρώ που προβλέπει το μνημόνιο.
Περιορισμένη θα είναι η μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ενώ στις 18 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα απαντήσει στο ελληνικό αίτημα για μετάταξη κάποιων ειδών ευρείας κατανάλωσης στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που θα διαμορφωθεί στο 6,5%.
Ο προβληματισμός του οικονομικού επιτελείου γίνεται εντονότερος λόγω της αναστροφής του κλίματος στις αγορές, όπως αποτυπώθηκε στο άνοιγμα της ψαλίδας των επιτοκίων, που έφτασε έως τις 925 μονάδες βάσης, ως αποτέλεσμα των αναταράξεων στην Ιρλανδία και στη Πορτογαλία αλλά και του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών στη χώρα μας.
Είναι ενδεικτικό ότι τα ασφάλιστρα κινδύνου της Ελλάδας έκλεισαν τη Παρασκευή πάνω από τις 866 μονάδες, της Ιρλανδίας πάνω από τις 578 μονάδες και της Πορτογαλίας πάνω από τις 445 μονάδες βάσης.
Ο επικεφαλής αναλυτής της HSBC Στίβεν Μέιτζορ, εκτομά ότι “είναι πιθανόν να έρχονται δύσκολες ημέρες για την Ελλάδα” και πως “ενδεχομένως να βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη”.