5,5 μονάδες χαμηλότερα από πέρυσι θα διαμορφωθεί το έλλειμμα του 2010, είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Αυτό σημαίνει ότι θα παραμείνει πάνω από το 9%, λόγω της επικείμενης αναθεώρησης των στοιχείων του 2009 από τη Eurostat.
Νέα, δυσμενέστερα δεδομένα για την ελληνική οικονομία δημιουργεί το μήνυμα του υπουργού Οικονομικών από το Λονδίνο για το εφετινό έλλειμμα του Δημοσίου, μετά και την αναθεώρηση των στοιχείων του 2009 από τη Eurostat.
Με δηλώσεις του από το Λονδίνο, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί 5,5 μονάδες χαμηλότερα από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της επικείμενης αναθεώρησης, ο πήχυς του φετινού ελλείμματος θα παραμείνει πάνω από το 9%, απαιτώντας περίπου 4,5 δισ. ευρώ για να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011.
Μιλώντας στο Sky News, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων λόγω της φοροδιαφυγής αλλά και λόγω υπερεκτίμησης της φοροδοτικής ικανότητας φυσικών και νομικών προσώπων, ξεκαθάρισε όμως ότι στις συζητήσεις που ξεκινούν τη Δευτέρα με την τρόικα, στο τραπέζι θα τεθούν μόνο μέτρα περιορισμού της σπατάλης και όχι μέτρα σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων.
“Δεν γίνεται -είπε- να συνεχίσουμε να μειώνουμε μισθούς και συντάξεις, ούτε να αυξάνουμε τους φόρους διότι η οικονομία μας βρίσκεται σε μία κατάσταση που τυχόν περισσότεροι φόροι θα γύριζαν μπούμερανγκ για εμάς. Υπάρχει δυνατότητα για περαιτέρω περικοπές στις κρατικές δαπάνες και αυτό συζητάμε. Θα δούμε τι θα γίνει στο τέλος των διαπραγματεύσεων με την τρόικα”.
Βέβαιον θεωρείται ότι βαρύς θα πέσει ο πέλεκυς στις ΔΕΚΟ, όπου πέρα από τη μείωση του μισθολογικού κόστους θα γίνει δραστική μείωση των επιχορηγήσεων και είναι πολύ πιθανόν να έρθουν νωρίτερα οι περικοπές των 800 εκατ. ευρώ που είναι προγραμματισμένες για το 2012.
Στα νοσοκομεία, ήδη ο πήχυς των πιστώσεων για το 2011 έχει κατέβει κατά 300 εκατ. ευρώ, ενώ βαθιά θα μπει το “μαχαίρι” στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπου οι επιχορηγήσεις σήμερα ξεπερνούν τα 14 δισ. ευρώ, με συγχωνεύσεις και καταργήσεις.
Περικοπές πέρα από τα 500 εκατ. ευρώ του Καλλικράτη αναζητούνται και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου θα πρέπει να αναμένονται “λουκέτα” σε δημοτικές επιχειρήσεις.
Πάντως, φουντώνουν οι συζητήσεις ότι στις δραστικές περικοπές στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ θα περιλαμβάνονται και απολύσεις προσωπικού. Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, που επιχείρησε να διαψεύσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. “Πρώτα απ’ όλα δεν μιλάμε για απολύσεις” είπε ο Γιώργος Πεταλωτής, όταν όμως οι δημοσιογράφοι επέμειναν απάντησε: “Εμείς, όποια απόφαση λαμβάνουμε την ανακοινώνουμε. Τηρούμε απαρέγκλιτα τους στόχους μας. Και μέχρι εκεί”.
Αίσθηση προκαλεί, εν τω μεταξύ, η αυτοκριτική που έκανε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στo London School of Economics, αφού άφησε να εννοηθεί ότι υπήρξε καθυστερημένη αντίδραση στη διαφαινόμενη κρίση. “Τα πράγματα -είπε ο υπουργός- έχουν την τάση να σε προλαβαίνουν αν δεν ενεργείς έγκαιρα. Αν καθυστερείς για μεγάλο χρονικό διάστημα σταδιακά οι διαλυμένοι θεσμοί σου και τα δημοσιονομικά σου προβλήματα θα σε προλάβουν”.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Από τη ΝΔ, ο Χρήστος Σταϊκούρας, επικαλούμενος τις δηλώσεις Γιούνκερ ότι εάν χρειαστεί θα πρέπει να ληφθούν και πρόσθετα μέτρα, δήλωσε ότι ο επικεφαλής του Eurogroup “επιβεβαίωσε αυτό που επιμελώς αποκρύπτονταν όλες αυτές τις ημέρες, αυτό που με εκβιαστικά και θολά διλήμματα, διλήμματα επιζήμια για τη σταθερότητα της χώρας, προσπάθησε να καλύψει η κυβέρνηση”.
“Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκοιμίσει το λαό μπροστά στα χειρότερα που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ψεύδεται καθώς ισχυρίζεται ότι δεν θα θίξει μισθωτούς και συνταξιούχους” σχολίασε το ΚΚΕ.
Για παραπλάνηση του λαού έκανε λόγο και ο Συνασπισμός με αφορμή τη δήλωση Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα μειωθούν περαιτέρω μισθοί και συντάξεις.
Με υψηλό επιτόκιο
“Αλμυρή” χαρακτηρίζεται η έκδοση των εντόκων γραμματίων, όπου ζητούσαμε 300 εκατ. ευρώ και πήραμε 390 εκατ. ευρώ με τις προσφορές να ξεπερνούν το 1,5 δισ ευρώ και το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,82% έναντι 4,54% τον Οκτώβριο.
Ικανοποιημένο δηλώνει, πάντως, το υπουργείο Οικονομικών με δεδομένο ότι η “ψαλίδα” των επιτοκίων παραμένει πάνω από τις 900 μονάδες βάσης.
Σε δηλώσεις του στο Sky News, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εκτίμησε, δε, ότι οι αγορές θα ξανανοίξουν εντός του 2011, διαψεύδοντας τα σενάρια αναδιάρθρωσης χρέους.