Πλήρη υποστήριξη δηλώνει ο Όλι Ρέν για την Ιρλανδία. "Βουτιά" των τραπεζικών μετοχών της χώρας. Υποβάθμισε ο οίκος Fitch πέντε Πορτογαλικές τράπεζες.
Καταρρέει στην Ιρλανδία το τραπεζικό σύστημα, την ίδια στιγμή που η δημοτικότητα του πρωθυπουργού βρίσκεται στο 11%, ενώ το 74% των πολιτών απορρίπτουν τους χειρισμούς της Κυβέρνησης σε ο,τι αφορά την οικονομία.
Το κόστος δανεισμού της χώρας ανεβαίνει με γοργούς ρυθμούς καθώς τα spread των δεκαετών ομολόγων της χώρας έφτασαν τις 570 μονάδες βάσης καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την ικανότητα της Ιρλανδίας να χειριστεί την τραπεζική της κρίση.
Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο αναλυτής, Μαρκ Γκράντ, της Southwest Securities, ο οποίος τόνισε πως η Ιρλανδία οδηγείται σε χρεοκοπία και πρόσθεσε: “Θα ξεμείνουν από χρήματα. Έχουν ρευστό μόνο για τις 60 ημέρες. Το θέμα είναι εάν θα αποπληρώσουν τα χρέη των Ιρλανδικών τραπεζών.”
Ο πρωθυπουργός Κάουεν υποστηρίζει πως έχει καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι και τα μέσα Απριλίου και ελπίζει πως η χώρα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές τον Ιανουάριο.
Ο Όλι Ρεν μετέβη στο Δουβλίνο και ενημερώθηκε για την κρισιμότητα της κατάστασης και εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του, ενώ τόνισε: “Ο καλύτερος τρόπος υποστήριξης της Ιρλανδίας, είναι η υιοθέτηση πειστικών μέτρων από την Ιρλανδική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να στηρίξει η Ευρώπη την Ιρλανδία και για αυτό το λόγο είμαι εδώ”.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος κάλεσε την αντιπολίτευση να στηρίξει τον προϋπολογισμό, μιας και η τελευταία επιδιώκει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε πως η Ιρλανδία δεν έχει ζητήσει βοήθεια, όμως αναλυτές εκτιμούν οτι η βορειοευρωπαϊκή χώρα θα ακολουθήσει την Ελλάδα στο “μηχανισμό στήριξης”.
Ο Έρικ Νίλσεν, αναλυτής της Goldman Sachs, αναφέρει πως τόσο οι Ιρλανδοί όσο και οι Πορτογάλοι θα αναγκαστούν να προσφύγουν στον ευρωπαϊκό “μηχανισμό” και το ΔΝΤ εκτός κι αν ηρεμήσουν οι αγορές και “πέσουν” τα spread.
Αυξημένη πίεση από τις αγορές δέχεται και η Πορτογαλία, ειδικά μετά την άνοδο των spread για τα 10ετή ομόλογα της χώρας, που έφτασαν στις 460 μονάδες – το υψηλότερο σημείο από το 1997 – εξαιτίας και της άρνησης του Πεκίνου να δεσμευθεί για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Την ήδη δύσκολη κατάσταση ήρθε να επιβαρύνει η υποβάθμιση της δανειοληπτικής ικανότητας πέντε τραπεζών της χώρας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, την ίδια στιγμή που η Πορτογαλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει στις αγορές για να δανειστεί 1,25 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες ανακοίνωσαν οτι διακόπτουν τη συνεργασία με τον διεθνή οίκο θεωρώντας οτι παίζονται “παιχνίδια” σε βάρος της Πορτογαλικής οικονομίας.