Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα έληξε η σύνοδος της ομάδας των G20 στη Σεούλ. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία για κοινή νομισματική πολιτική, υπήρξε όμως κοινή διαπίστωση ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει "εύθραυστη και άνιση".
Χωρίς σημαντικά αποτελέσματα έληξε η σύνοδος της ομάδας των G20 στη Σεούλ. Δεν υπήρξε συγκεκριμένη συμφωνία για κοινή νομισματική πολιτική, υπήρξε όμως κοινή διαπίστωση ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη παραμένει “εύθραυστη και άνιση”.
Το κοινό ανακοινωθέν περιλαμβάνει μια γενικόλογη δέσμευση να μην χρησιμοποιηθούν τα εθνικά νομίσματα ως εμπορικό όπλο.
Οι περισσότεροι από τους ηγέτες αρνήθηκαν να συνταχθούν με την Αμερική και να πιέσουν την Κίνα για να ανατιμήσει το νόμισμά της, ενώ η ίδια δεν δέχθηκε καν να συζητήσει το θέμα.
Συμφωνία δεν υπήρξε ούτε για την εξισορρόπηση των διαφορών μεταξύ χωρών με μεγάλα ελλείμματα και χωρών με μεγάλα πλεονάσματα.
Οι Αμερικανοί, πάντως, δέχθηκαν πυρ ομαδόν γιατί τυπώνουν δολάρια στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την ύφεση, αλλά και το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο με Κινέζους, Ιάπωνες και Γερμανούς.
Πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, αποδυναμωμένος στο εσωτερικό, τα βρήκε σκούρα και στο εξωτερικό. Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε: “Δεν ήταν πιο εύκολο να συζητάμε για τις ισοτιμίες, αμέσως μετά την εκλογή μου, όταν η δημοτικότητά μου ήταν στο 65% από τώρα. Ήταν και παραμένει δύσκολο. Γιατί αφορά τα εθνικά συμφέροντα και δεν μπορούν να επιλυθούν όλα εύκολα ή με την προσωπική γοητεία του καθενός. Άπτεται των εθνικών συμφερόντων και των προσπαθειών να τα ευθυγραμμίσουμε”.
“Η προσπάθεια πρέπει να εστιάζεται σε μια μακροχρόνια ανάπτυξη, απαιτείται δηλαδή μια συνειδησιακή αλλαγή, να μην τυπώνουμε απλά χρήμα, αλλά να το κερδίζουμε” δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον διακήρυξε ότι “δεν υπαρχει εμπορικός πόλεμος”.
Στη Σεούλ, πάντως, επιτεύχθηκε συμφωνία για τη μεταρρυθμιση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με διπλασιασμό των κεφαλαίων του και ανακατανομη εξουσιών.
Με τη λήξη των εργασιών της συνόδου, 9 από τους 20 ηγέτες ταξίδεψαν στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας για τη σύνοδο των χωρών Ασίας – Ειρηνικού. Στα φλέγοντα θέματα που θα συζητηθούν, οι συνοριακές διαφορές των Ιαπώνων με τους Κινέζους και τους Ρώσους, αλλά και η κρίση στην κορεατική χερσόνησο.