Κατάργηση θέσεων στο Δημόσιο ζητεί ο πρόεδρος του ΣΕΒ και προειδοποιεί ότι αν δεν δείξει θάρρος η κυβέρνηση, θα πτωχεύσουμε. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που κρίνει πώς πρέπει να πορευθεί η οικονομία. Έντονες αντιδράσεις από συνδικάτα και αντιπολίτευση.
Το δίλημμα κατάργηση θέσεων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα ή χρεοκοπία θέτει ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος εκτιμά ότι η χώρα κοιτά τη χρεοκοπία στα μάτια και εάν δεν επιταχυνθεί η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η ύφεση θα βαθαίνει, το χρέος θα αυξάνεται και η πτώχευση θα είναι αναπόφευκτη.
“Τώρα πρέπει να εξυγιάνουμε τις άρρωστες ΔΕΚΟ, να καταργήσουμε τους άχρηστους φορείς, οργανισμούς και θέσεις του Δημοσίου” δήλωσε τη Δευτέρα ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξουν απολύσεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο ιδιωτικό τομέα, απάντησε: “Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει υπεράριθμους υπαλλήλους κι όμως 160 χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη δουλειά τους στον ιδιωτικό τομέα επειδή χρεοκόπησε το δημόσιο. Γι’ αυτούς τους ανθρώπους μόνο κροκοδείλια δάκρυα ακούω να χύνονται από τους επαγγελματίες προστάτες του λαού μας”.
Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2010 και το 2011 είναι αμφίβολη έως αδύνατη και για το λόγο αυτό απαιτείται η άμεση λήψη μέτρων μείωσης του δημοσίου τομέα. Ζητάει να επιδειχθεί το αναγκαίο πολιτικό σθένος, ώστε να προχωρήσει η κατάργηση θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση -όπως λέει- “θα πτωχεύσουμε συλλογικά και ατομικά”.
Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναρωτιέται γιατί είναι πιο ιερή η εργασία για τους δημοσίους σε σχέση με τους ιδιωτικούς υπαλλήλους. “Γιατί -σημειώνει χαρακτηριστικά- θεωρούμε σχεδόν φυσική την ανεργία για τον ιδιωτικό υπάλληλο, ενώ θεωρούμε ιερό και απαραβίαστο το δικαίωμα στη δουλειά ακόμη κι εκείνων των εργαζομένων στο Δημόσιο που είναι υπεράριθμοι ή αργόμισθοι;”.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων μόνο μέσω συνταξιοδοτήσεων, μετατάξεων και μη ανανέωσης των συμβάσεων, δεν είναι αρκετή, εάν θέλουμε το Δημόσιο να γίνει πραγματικά παραγωγικό.
Το θέμα των απολύσεων έχει ήδη βάλει στο τραπέζι των συζητήσεων για τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών η τρόικα, στις συσκέψεις που πραγματοποιεί από τη Δευτέρα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελεγκτές του κλιμακίου ζήτησαν απαντήσεις σχετικά με το θέμα των μετατάξεων, καθώς όπως υποστηρίζουν, με τον τρόπο αυτό δεν μειώνεται ο αριθμός των υπαλλήλων, ενώ έθεσαν και το ζήτημα της μείωσης των βασικών αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
Σε ό,τι αφορά στον στενό δημόσιο τομέα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που συναντήθηκε με το κλιμάκιο, απέρριψε τις περαιτέρω μειώσεις μισθών, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Αποκλείω να θιγούν μισθοί. Είναι πολιτική της κυβέρνησης”.
Αντιδράσεις
Οξύτατη ήταν η αντίδραση του προέδρου της ΓΣΕΕ στις θέσεις που διατύπωσε ο Δ. Δασκαλόπουλος. “Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται. Τολμούν οι υπεύθυνοι για τις δεκάδες χιλιάδες απολύσεις, για τη μεγάλη στρατιά ανέργων, να υποδεικνύουν στην κυβέρνηση και την τρόικα, να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα της οικονομίας” τόνισε ο Γιάννης Παναγόπουλος.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος, ο οποίος σχολίασε: “Κάποιοι που τα τελευταία χρόνια οικειοποιήθηκαν το σύνολο του πλούτου της χώρας, αυτοί που ρημαξαν τη χώρα τώρα μας ζητάνε και τα ρέστα. Θα ήθελα να πληροφορήσω ότι στην Ελλάδα αυτά δεν μπορεί να περάσουν”.
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε πως “ο ΣΕΒ είναι ένας κοινωνικός εταίρος, όπως πολλοί άλλο, που έχει τις απόψεις του και τις προτάσεις του, και προτείνει ίσως τις λύσεις του”, πρόσθεσε όμως πως “η κυβέρνηση έχει έναν κυρίαρχο συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο, ακούει τους πάντες, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που κρρίνει πώς πορεύεται στην ανάπτυξη στην οικονομία της χώρας”.
Το θέμα της υπερστελέχωσης του δημόσιου τομέα “είναι πάρα πολύ σοβαρό και πρέπει να το εξετάσουμε” δήλωσε ο προέδρος του ΛΑΟΣ μιλώντας στο ΜΕGA. Τάχθηκε κατά των απολύσεων και συνέστησε ως ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της κατάστασης το πάγωμα των προσλήψεων.
“Έχουμε 1.250.000 δημοσίους υπαλλήλους και η χώρα χρειάζεται μόλις 400.000 για να προχωρήσει. Εκεί που είναι η χώρα σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για απολύσεις, γιατί δεν συμφέρει και την οικονομία, θα κλείσει η αγορά. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παγώσουμε για 5 χρόνια τις προσλήψεις” ανέφερε ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Σκληρή επίθεση εναντίον του Δημήτρη Δασκαλόπουλου εξαπολύουν τα κόμματα της αριστεράς. “Αξιώνουν απολύσεις στο Δημόσιο στο όνομα των εργαζομένων που αυτοί απέλυσαν και τους αρπάζουν ακόμη και το πενιχρό επίδομα ανεργίας” τόνισε σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Ο Δημήτρης Στρατούλης από τον Συνασπισμό σημείωσε: “Αυτοί που έχασαν τις δουλειές τους στον ιδιωτικό τομέα, τις έχασαν γιατί οι βιομήχανοι που εκπροσωπεί ο κ Δασκαλόπουλος, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, τους απέλυσαν”.