Ανάστατοι οι Ιρλανδοί για την αποστολή εμπειρογνωμόνων της τρόικας στο Δουβλίνο. Eπισήμως διαψεύδεται ότι ετοιμάζεται το πλαίσιο για σχέδιο διάσωσης. Όλα, όμως, δείχνουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Ανάστατοι είναι οι Ιρλανδοί για την αποστολή εμπειρογνωμόνων της τρόικας στο Δουβλίνο, καθώς επισήμως διαψεύδεται ότι ετοιμάζεται το πλαίσιο για το σχέδιο διάσωσης της Ιρλανδίας, όλα όμως δείχνουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Η κυβέρνηση στο Δουβλίνο επανέλαβε και πάλι την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το κρατικό χρέος. Ωστόσο όπως θυμίζουν όλοι, όλες οι προβληματικές τράπεζες και τα στεγαστικά ταμιευτήρια έχουν πλέον κρατικοποιηθεί.
Η ομάδα της τρόικας αναμένεται να φθάσει την Πέμπτη και επισήμως ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφεύγει να κάνει λόγο για “επίσημη αποστολή εκτίμησης της κατάστασης”.
Την είδηση ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Τρίτη το βράδυ, ο Όλι Ρεν. Οι πρώτες δηλώσεις του επιτρόπου και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Ιρλανδία ήταν… συστάσεις μετ’ επαίνων. Η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση είπαν, δεν έχει ζητήσει βοήθεια, περιμένουμε να δούμε το τετραετές πρόγραμμα λιτότητας.
Στη συνέχεια όμως ο Όλι Ρεν ανέφερε, μάλλον αδιάφορα: “Οι ιρλανδικές αρχές συνεργάζονται με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να λύσουν το πρόβλημα στον τραπεζικό τομέα. Κι έχουμε εντείνει αυτές τις συνομιλίες από το Σαββατοκύριακο εδώ στις Βρυξέλλες. Κι αυτές οι διεργασίες τώρα θα ενταθούν και η πρόθεση είναι να τις μεταφέρουμε στο Δουβλίνο”.
Τα λεγόμενα Ρεν κινητοποίησαν το ακροατήριο των δημοσιογράφων, που ζήτησαν από τον επίτροπο να διευκρινίσει. “Ειναι μια αποστολή που διεξάγει τεχνικές συζητήσεις, όπως είπα, στοχευμένες στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα και με αυτό τον τρόπο προετοιμάζοντας, ή εντείνοντας τις προετοιμασίες για ένα πιθανό πρόγραμμα” απάντησε ο Όλι Ρεν.
Στο Δουβλίνο, η δήλωση αυτή βρήκε τη Βουλή να συνεδριάζει και οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι τους κράτησε όλους στο σκοτάδι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες.
Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν τοποθετήθηκε ως εξής: “Υπάρχουν μερικοί που θα ήθελαν η Ιρλανδία να προσφύγει στον μηχανισμό, χωρις πιθανότητα να μπορεί η ίδια να παρουσιάσει την άποψή της… Επειδή οι αγορές αντιδρούν τελείως παράλογα, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε σκλαβοι αυτής της προοπτικής και να επιτρέψουμε αυτό να καθορίσει το θέμα”.
Τις εξελίξεις παρακολουθούν στενά οι τραπεζίτες από τη Γερμανία και τη Βρετανία, που έχουν αγοράσει ιρλανδικά κρατικά ομόλογα πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το Λονδίνο, μάλιστα, ανακοίνωσε πως είναι έτοιμο να συμμετάσχει σε σχέδιο στήριξης της Ιρλανδίας, την ώρα που η “Wall Street Journal” γράφει ότι το πακέτο για την Ιρλανδία μπορεί να φθάσει και τα 100 δισεκατομμύρια ευρώ.