Ότι η Ελλάδα... δεν δικαιούται διά να ομιλεί υπαινίχθηκε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μετά το αυστηρό μήνυμα Παπανδρέου στη Μέρκελ. "Ρουκέτα" και από την Αυστρία, με "άρωμα" Γερμανίας. Παραπάνω από εντάξει στις υποχρεώσεις μας, απαντά ο Παπακωνσταντίνου.
Ότι η Ελλάδα… δεν δικαιούται διά να ομιλεί υπαινίχθηκε την Τρίτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μετά το αυστηρό μήνυμα Παπανδρέου στη Μέρκελ ότι οδηγεί ουσιαστικά τις μικρές ευρωπαϊκές χώρες στη χρεοκοπία, βάζοντας και τους ιδιώτες μέσα στον νέο μηχανισμό διάσωσης.
Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η χώρα μας έχει περισσή αλληλεγγύη από την Ευρώπη, αλλά η αλληλεγγύη αυτή δεν είναι μονόδρομος. “Όταν άκουσα τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού σκέφτηκα, με όλο το σεβασμό, ότι η Ελλάδα απολαμβάνει ευρωπαϊκή αλλά και γερμανική αλληλεγγύη. Μόνο που η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος και η Ελλάδα δεν πρέπει να το ξεχνάει” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Την ίδια ώρα, με μία δήλωση που προκάλεσε μεγάλη αντίδραση στην Αθήνα, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Γιόζεφ Πρελ άφηνε -ούτε λίγο ούτε πολύ- ανοιχτό το ενδεχόμενο η Βιέννη να μην πληρώσει το μερίδιο που της αναλογεί στη δόση του δανείου που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα τον Δεκέμβριο.
“Η Ελλάδα δεν τήρησε τις υποχρεώσεις της στο θέμα της ανόρθωσης των δημόσιων οικονομικών της και η Αυστρία μπορεί να μην καταβάλει το μερίδιό της στο σχέδιο βοήθειας για την Ελλάδα τον Δεκέμβριο” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρελ, λειτουργώντας ως “δορυφόρος” της Γερμανίας.
Λίγο αργότερα, πάντως, προσερχόμενος στο Eurogroup, o Aυστριακός υπουργός επιχείρησε να ριξει τους τόνους, λέγοντας πως η χώρα του “είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εκταμίευση των 190 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, εφόσον η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύσεις της”.
Επίσης από τις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της. “Αν ξεκινήσουμε από το 2009 μέχρι το 2010 η Ελλάδα έκανε τη μεγαλύτερη προσπάθεια προσαρμογής ποτέ στην ΕΕ. 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, ανήκουστο. Δεν το έχει ξανακάνει ποτέ κανείς αυτό. Ξαλαφρύναμε κατά 14 δισ. το έλλειμμα. Ξεκινάμε απ’ το τέλος του 2010, λοιπόν, από ψηλότερο σημείο από αυτό που θέλαμε, παρ’ όλα αυτά θα σεβαστούμε πλήρως τους στόχους του ’11” είπε.
Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι μόνος του στην κόντρα με τη Γερμανία. Οι ομόλογοί του Ισπανίας και Λουξεμβούργου, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, προειδοποιούν ανοιχτά ότι οι επενδυτές θα εγκαταλείψουν την ευρωζώνη αν περάσουν οι προτάσεις του Βερολίνου για συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στον μηχανισμό στήριξης.
Ηδη, άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστές οι κοντόφθαλμες προτάσεις Μέρκελ, παρά την αντίδραση του Τρισέ μεσα στο συμβούλιο κορυφής, φάνηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις της γερμανικής επιμονής σε μία ακραία νεοφιλελεύθερη αντίληψη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Τα επιτόκια πήραν τον ανήφορο, ο δανεισμός για χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έγινε εξαιρετικά δύσκολος, με συνέπεια τώρα πολλοί να φοβούνται τη χρεοκοπία χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας.
Το Βερολίνο, πάντως, κάνει ότι δεν ακούει και η επιθετική στάση του μαρτυρά ότι η Γερμανία είναι αποφασισμένη να πιέσει όσο μπορεί για να επιβάλει τους όρους της, μέχρι και τον Δεκέμβριο οπότε θα ληφθεί και η τελική απόφαση στις Βρυξέλλες για τον μηχανισμό στήριξης.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Χέρμαν Ρομπάι έπαιξε το ρόλο του διαμεσολαβητή, λέγοντας πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεισε τους Έλληνες για την αναγκαιότητα των μέτρων λιτότητας και η Μέρκελ τους Γερμανούς, που όπως είπε είχαν αρχικά εχθρική στάση, ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα.
Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που η Αγκελα Μέρκελ με την επιμονή της απειλεί να τινάξει στον αέρα την ευρωπαϊκή οικονομία. Τον περασμένο Μάιο, όταν η Ελλάδα ζητούσε την αλληλεγγύη των Ευρωπαίων και η ζώνη του ευρώ απειλήθηκε με κατάρρευση, η καγκελάριος τα είχε στηλώσει και χρειάστηκε ένα σχεδόν οργισμένο τηλεφώνημα από τον Αμερικανό πρόεδρο για τη μεταστροφή τη στάση της.
Ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε την κυρία Μέρκελ ότι σε περίπτωση που δεν δράσει άμεσα, κινδυνεύει η παγκόσμια οικονομία και μόνο τότε ήταν που η καγκελάριος κατάλαβε πού οδηγούσε η πολιτική της και το πείσμα της και δέχθηκε να υπάρξει μηχανισμός στήριξης της Αθήνας.
Η άκαμπτη στάση της Μέρκελ προκαλεί απορίες για τον επιπλέον λόγο ότι η Γερμανία εκμεταλλεύεται την πτώση του ευρώ, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη απο τις εξαγωγές της. Ουσιαστικά δανείζοντας από τη μία μεριά εδώ και 20 χρόνια τις μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες, για να πάρει πίσω τα ίδια χρήματα μέσω των εξαγωγών της σε καταναλωτικά προϊόντα, αλλά και σε εξοπλισμούς.