"Φωτιές" ανάβει στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως τα τρόφιμα και οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ. Αντίθετα, ο τουρισμός και τα φάρμακα υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή του 6,5%.
“Φωτιές” ανάβει στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών η αύξηση του ΦΠΑ από το 11% στο 13%, που προβλέπει το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.
Αθροιστικά μέσα σ’ ένα χρόνο, ο μεσαίος συντελεστής ΦΠΑ έχει διαμορφωθεί από το 9% στο 13% και σε αυτόν υπάγονται πλέον, και μεταξύ άλλων, το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά και το ψωμί, οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς, οι υπηρεσίες που παρέχουν ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, τα εμφαλιωμένα νερά, τα άνθη και πολλά άλλα προϊόντα.
Όπως εκτιμούν οι φοροτεχνικοί, η επιβάρυνση από τις νέες αλλαγές στον ΦΠΑ για ένα νοικοκυριό είναι περίπου 144 ευρώ τον χρόνο.
Οι έμποροι χαρακτηρίζουν τη νέα αυτή αύξηση ως ένα ακόμα πλήγμα στην αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με άμεσες επιπτώσεις και στη διαμόρφωση του πληθωρισμού.
Οι αλυσιδωτές επιβαρύνσεις, πάντως, προβληματίζουν την κυβέρνηση και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έσπευσε να ανακοινώσει αυστηροποίηση του ελεγκτικού πλαισίου των τιμών και δεσμεύθηκε ότι θα παρουσιαστούν μειώσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά μέσα στους επόμενους μήνες.
Ο τουρισμός και τα φάρμακα, πάντως, από το 11% υπάγονται πλέον στον χαμηλό συντελεστή, που και αυτός αυξήθηκε μέσα σ’ ένα χρόνο αυξήθηκε από το 4,5% στο 6,5%.