Πρόσθετα μέτρα που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ από φορολογικά έσοδα και απο περιστολή δαπανών προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή... με τη βούλα της τρόικας. Στα 14,330 δισ. η συνολική προσαρμογή.
Πρόσθετα μέτρα που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή… με τη βούλα της τρόικας. Συνεπώς, η συνολική προσαρμογή που θα επιχειρηθεί το 2011 φτάνει τα 14,330 δισ. ευρώ.
Ενώ το αρχικό πακέτο προέβλεπε για το 2011 μέτρα 9,150 δισ. ευρώ, πλέον απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 6,130 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,280 δισ. αφορούν σε πρόσθετα έσοδα και τα υπόλοιπα 3,850 δισ. σε πρόσθετες περικοπές δαπανών.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κληρονομιά της προηγούμενης κυβέρνησης αποδείχθηκε βαρύτερη και ότι η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγαλύτερη, συμπληρώντας ότι ο στόχος θα επιτευχθεί χωρίς να θιγούν εκ νέου μισθοί και συντάξεις και χωρίς να αυξηθούν περαιτέρω οι φόροι.
Αν και αποφεύχθηκε η μαζική μετάταξη προϊόντων από ΦΠΑ 11% σε 23%, θα γίνει τελικά νέα αύξηση του χαμηλού συντελεστή από το 11% στο 13%, επιβαρύνοντας περαιτέρω τις τιμές των τροφίμων και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ. Αντιθέτως, υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή, που αυξάνεται στο 6,5%, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση
Βαθιά θα μπει το “μαχαίρι” στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπου εκτιμάται ότι υπάρχει ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο περικοπών. Την πόρτα της εξόδου θα δουν περίπου 10.000 εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απ’ όπου το οικονομικό επιτελείο προσδοκά να εξοινοκονομήσει 100 εκατ. ευρώ, ενώ εντός του έτους θα “τρέξει” το Νέο Μισθολόγιο με κατάργηση επιδομάτων τόσο για τους παλιούς όσο και τους νέους υπαλλήλους.
“Αιματηρές” θα είναι οι περικοπές στις ΔΕΚΟ, αφού θα φτάσουν στα 800 εκατ. ευρώ. Αυτό θα γίνει αφενός με δραστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων έως και 40%, ενώ ορθάνοικτο είναι το παράθυρο και για απολύσεις, εφόσον τα σχέδια αναδιάρθρωσης χαρακτηριστούν ανεπαρκή.
Διαβάστε σχετική δημοσίευση
Ενδεικτική είναι η αναφορά του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης: “Δεν ξεκινάμε με μια λογική απολύσεων και θέλω να τονίσω ότι δεν έχει τεθεί από την τρόικα στις συζητήσεις που κάνουμε κάποια υποχρέωση για απολύσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Θα κινηθούμε κατά περίπτωση και εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που υπάρχουν δίνοντας εναλλακτικές στους εργαζόμενους, και σε κάθε περίπτωση προσπαθώντας να διαφυλάξουμε θέσεις εργασίας όχι να τις εξαφανίσουμε”.
Ακριβότερο θα γίνει από τον επόμενο Οκτώβριο το πετρέλαιο θέρμανσης, αφού θα εφαρμοστεί η εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης με προσδοκία εσόδων 600 εκατ. ευρώ. Επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια, με κόστος που υπολογίζεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Περικοπές 150 εκατ. ευρώ θα γίνουν, όμως, και στα πολυτεκνικά επιδόματα, αφού η χορήγησή τους θα γίνεται πλέον με εισοδηματικά κριτήρια. Ο “πολύτεκνοι με χαμηλλά και μεσαία εισοδήματα -είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου- δεν πρόκειται να θιγούν, αλλά δεν νοείται κάποιος με εισοδήματα 60.000 και 80.000 ευρώ και μια σειρά από περιουσιακά στοιχεία να παίρνει επιδόματα παρόμοιου είδους”.