Οι όροι του επικαιροποιημένου μνημονίου ανοίγουν το δρόμο για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. "Αλώβητος" ο κατώτατος μισθός των 740 ευρώ. Eπιμένει ότι θα μπουν φραγμοί στον νέο νόμο η Λούκα Κατσέλη.
Αντιμέτωποι με τις ατομικές συμβάσεις θα βρεθούν, αργά ή γρήγορα, οι Έλληνες εργαζόμενοι, με βάση τους νέους όρους που προβλέπει το επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Σύμφωνα με την τρόικα, οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα υπερισχύουν των κλαδικών, χωρίς περιορισμούς, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι “ψαλιδισμένοι” μισθοί δεν θα “πέφτουν” κάτω από τον κατώτατο των 740 ευρώ, που προβλέπει η Εθνική Συλλογική Σύμβαση.
Επίσης, με το μνημόνιο καταργείται το δικαίωμα της υπουργού να επεκτείνει τις κλαδικές συμβάσεις και στα μη μέλη των οργανώσεων, κάτι που θα σημάνει την απαξίωση των κλαδικών και σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ μπορεί να τινάξει στον αέρα όλο το σύστημα των συλλογικών συμβάσεων.
Σημειώνεται ότι σήμερα το 99,5% των ελληνικών επιχειρησεων, που απασχολούν κάτω από 50 άτομα, δεν απαιτείται υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης. Με δεδομένη την απαξίωση των κλαδικών, οι εργαζόμενοι θα καλούνται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις με μηδενική διαπραγματευτική δυνατότηταμ, ελλείψει σωματείων.
Η υπουργός Εργασίας πάντως θεωρεί ότι κέρδισε τη μάχη, καθώς -όπως λέει- το επικαιροποιημένο μνημόνιο (μεταφρασμένο κείμενο) αναφέρει ότι “υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, χωρίς αναίτιους ή επαχθείς περιορισμούς”. Έλεγε, μάλιστα, πως “αποδεικνύεται ότι στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση δεν έχει διακοσμητικό ρόλο, αλλά διαπραγματεύεται προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος”.
Η Λούκα Κατσέλη πρόκειται να ετοιμάσει σχέδιο νόμου, μετά από διαβουλεύσεις με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΒ, το οποίο θα προβλέπει οι περικοπές να μην ξεπερνούν το 20% και να ισχύουν για 1+1 έτος, μόνο για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Το σχέδιο θα προβλέπει, επιπλέον, να δοθεί η δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων και σε επιχειρήσεις που απασχολούν κάτω από 50 άτομα, ενώ θα προβλέπεται και τρόπος εκπροσώπησης των εργαζομενων εκεί που δεν υπάρχουν σωματεία.
Πάντως, το τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου θα πρέπει να λάβει την έγκριση της τρόικας, που ζητεί “καθαρή ρύθμιση”.