"Πράσινο" από την τρόικα για την εκταμίευση της 3ης δόσης του δανείου, με παράλληλα όμως προειδοποιητικά μηνύματα για την 4η. Ζήτησαν αποτελεσματικότερες κινήσεις σε πολλούς τομείς και άμεσα.
“Πράσινο” για την εκταμίευση της τρίτης δόσης των 9 δισ. ευρώ άναψε η τρόικα, στέλνοντας όμως παράλληλα προειδοποιητικά μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση, που στρέφει τώρα την προσοχή της στην πλέον κρίσιμη αξιολόγηση του Μαρτίου και στην εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου.
Όπως διαφάνηκε από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, αλλά και από το επίσημο ανακοινωθέν που εκδόθηκε την Τρίτη, η τρόικα θεωρεί ότι το πρόγραμμα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και ότι απαιτείται επιδέξιος σχεδιασμός και πολιτική βούληση για να προχωρήσουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις ΔΕΚΟ, στο Δημόσιο, στην υγεία, στα εργασιακά, στη φορολογία.
Στο σχετικό ανακοινωθέν σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι “πολλές από τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να μετατρέψουν την Ελλάδα σε μία δυναμική και εξαγωγική οικονομία, απαιτούν επιδέξιο σχεδιασμό και πολιτική αποφασιστικότητα, ώστε να ξεπεραστούν κατεστημένα συμφέροντα”. Και προστίθεται: “Η πρόκληση τώρα είναι εφαρμοσθεί ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση αυτών των επικείμενων μεταρρυθμίσεων”.
Αίσθηση προκάλεσε η δήλωση του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ο οποίος άφησε ανοικτό το παράθυρο όχι μόνο για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, αλλά και συμπληρωματικών δανείων, εφόσον κριθεί αναγκαίο. “Μπορούμε να δώσουμε το υπόλοιπο της χρηματοδότησης προσφέροντας επιμήκυνση στον χρόνο της αποπληρωμής. Έχουμε αυτή την επιλογή, υπάρχει αυτή η δυνατότητα… Άλλη μια επιλογή είναι τα συμπληρωματικά δάνεια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τόμσεν.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, ενώ ως προς την επιμήκυνση σημείωσε ότι δεν είναι της στιγμής. “Δεν βάζω το ζήτημα αυτό στην ατζέντα, εγώ επιμένω ότι κάνουμε τη δουλειά μας, τα υπόλοιπα θα έρθουν ανάλογα με το πώς πάνε τα πράγματα. Δεν είναι της στιγμής να κουβεντιάσουμε γι’ αυτό” ανέφερε.
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξειδικεύσει όλα τα αδιευκρίνιστα μέτρα που ήδη προβλέπει το μνημόνιο για τη περίοδο 2012- 2014, με την επισήμανση ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
Στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνονται:
Η υποχρέωση μείωσης των δαπανών υγείας μεσοπρόθεσμα κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ
Η υποβολή σχεδίων αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ
Η κατάρτιση σχεδίου αναδιάρθρωσης του Δημοσίου με μηχανισμό Ετήσιας Διαχείρισης Ανθρωπίνου Δυναμικού
Οι νέες παρεμβάσεις στις εργασιακές σχέσεις, με τη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της Διαιτησίας αλλά και τη σύνδεση των μισθών με τη παραγωγικότητα
Η βελτίωση του φορολογικού μηχανισμού
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και υπηρεσιών
Η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου.
Στο “παζάρι” του Μαρτίου, που αναμένεται ιδιαιτέρως σκληρό, ειδικά ως προς τις ΔΕΚΟ, η τρόικα διεμήνυσε ότι αναμένει λεπτομερή σχέδια εξυγίανσης, που θα προβλέπουν τι μέλλει γενέσθαι με το πλεονάζον προσωπικό, ήτοι με τις μετατάξεις και τις εθελούσιες αποχωρήσεις, ενώ ήδη υπάρχει πίεση για συγχωνεύσεις και “λουκέτα”.
Ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα, Σερβάν Ντερούς, ήταν κατηγορηματικός για τις ΔΕΚΟ. “Είναι -είπε- πηγή μεγάλων απωλειών για τον φορολογούμενο, αλλά και αναποτελεσματικές. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να καταρτίσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ για να περιοριστούν οι ζημίες και αν χρειαστεί, να κλείσει αχρείαστους δημόσιους οργανισμούς”.
Παράλληλα, η τρόικα ξεκαθάρισε ότι οι μετατάξεις με τον κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις ισχύουν για το σύνολο του δημόσιου τομέα και όχι μόνο για τις ΔΕΚΟ.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εμφανίσθηκε σε διαφορετικό μήκος κύματος για το εύρος εφαρμογής της ρύθμισης, αφού είπε ότι ως νέες προσλήψεις θα υπολογίζονται μόνον οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ. Επιπλέον, ο υπουργός εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι “δεν υπάρχει ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων”.
Στην αξιολόγηση του Μαρτίου θα κριθεί επίσης το νέο πλαίσιο των επιχειρησιακών συμβάσεων σε σχέση με τις κλαδικές, οι οποίες θα πρέπει να περιορίζονται εφεξής μόνον σε όσους θα εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Από τις μέχρι σήμερα διαπραγματεύσεις κατέστη σαφές ότι οι επιχειρησιακές θα υπερισχύουν των κλαδικών, με τον κατώτατο μισθό των 740 ευρώ, που προβλέπει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, να παραμένει όμως αλώβητος. Μένει να φανεί ποιες προϋποθέσεις θα προστεθούν στη ρύθμιση, σε συνεργασία βέβαια με την τρόικα.
ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ αναμένουν, επίσης, σαφή χρονοδιαγράμματα για τις παρεμβάσεις στην υγεία, οι οποίες θα συμπεριλαμβάνουν τη λίστα φαρμάκων, το νέο πλαίσιο για τις προμήθειες των νοσοκομείων, αλλά και συγχωνεύσεις νοσοκομείων.
Πηγή ΔΝΤ στο MEGA: “Προβληματική συνεργασία με υπουργούς”
Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλη Ιγνατίου, από το ΔΝΤ εξέφραζαν τη δυσφορία τους για την κατάσταση που βρήκαν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης.
Φέρονται να διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού και παλινδρομήσεις από συγκεκριμένους υπουργούς, για τη στάση των οποίων εκφράζονται παράπονα.
Ο Ντομινίκ Στρος Καν, μάλιστα, φέρεται κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα στις 7 Δεκεμβρίου διατεθειμένος να ζητήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου να αναλάβει ο ίδιος τον συντονισμό της εφαρμογής του μνημονίου και να ορίσει συντονιστή σε κάθε υπουργείο.
Όπως έλεγαν από το ΔΝΤ, εάν επαναληφθούν τα φαινόμενα και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε αυτή την αξιολόγηση, θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευση της 4ης δόσης του δανείου. Όπως έλεγαν, κάτι τέτοιο θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες για την πορεία της χώρας, που μπορεί να αντιμετωπίσει και κίνδυνο πτώχευσης.
Από το Ταμείο, μάλιστα, σημείωναν με νόημα ότι “το πρόγραμμα σταθερότητας δεν είναι υπόθεση μόνον του κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά πρώτα απ’ ολα του ίδιου του πρωθυπουργού και όλων των υπουργών”.