Αγώνα δρόμου αρχίζει η κυβέρνηση, μετά τα τελεσίγραφα της τρόικας για αλλαγές - εξπρές σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, εργασιακά, φορολογικά και υγεία. Το έργο που θα επιδείξουμε θα καθορίσει την τέταρτη δόση του δανείου.
Αγώνα δρόμου αρχίζει η κυβέρνηση, μετά τα τελεσίγραφα της τρόικας για αλλαγές – εξπρές σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, εργασιακά, φορολογικά και υγεία.
Από την τήρηση των αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί και από το έργο που θα επιδείξει η χώρα μας στην επόμενη αξιολόγηση, τον Μάρτιο, θα εξαρτηθεί η χορήγηση της τέταρτης δόσης του δανείου.
Έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει:
Να είναι έτοιμο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών και να εφαρμόζεται το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ
Να έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του Καλλικράτη και να έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός προσλήψεων και κατανομής προσωπικού στο Δημόσιο με βάση το 5 προς 1
Να έχει έρθει στη Βουλή το Φορολογικό, που εκκρεμεί από τον Σεπτέμβριο, και θα συμπεριλαμβάνει την επιτάχυνση των φορολογικών δικών, την αναδιοργάνωση των μηχανισμών και σχέδια δράσης για φοροδιαφυγή – ενίσχυση εισπράξεων
Να είναι έτοιμο το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά
Να έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες για τα 4 μεγάλα ταμεία
Να έχει εκπονηθεί το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων
Να έχει κλείσει το πακέτο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας
Να έχουν ανοίξει όλα τα “κλειστά” επαγγέλματα
Στην επόμενη επίσκεψης της τρόικας, τον ερχόμενο Μάρτιο, θα πρέπει:
Να έχει προχωρήσει το πρόγραμμα εξοικονόμησης 800 εκατ. ευρώ στις ΔΕΚΟ, το σχέδιο για συγχωνεύσεις- καταργήσεις και η αναθεώρηση του νόμου – πλαισίου
Να έχει τεθεί σε εφαρμογή το πακέτο των παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας
Να ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες και για υπόλοιπα ταμεία.
Η πίεση της τρόικας για την τήρηση των ασφυκτικών αυτών χρονοδιαγραμμάτων έρχεται σε μια στιγμή με ισχυρές αναταράξεις στις αγορές και τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά, τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα να βρίσκονται στα ύψη.
Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης ενώπιον των νεοεκλεγμένων τοπικών αρχόντων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι αγορές επιμένουν να μην δίνουν ανάσα στις χώρες, ακόμα κι όταν λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα, και τόνισε ότι απαιτείται η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.
Την ίδια ώρα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, σε μία προσπάθεια να χαράξουν υπερασπιστική γραμμή για τις επιλογές του μνημονίου που βρίσκονται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, λένε ότι μνημόνιο δεν σημαίνει μόνο επώδυνα μέτρα, σημαίνει και μεταρρυθμίσεις για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης σε επιχειρηματίες, απαρίθμησε μία σειρά αλλαγών που και οι ίδιοι ζητούσαν επί σειρά ετών.
“Όποιος κάνει τον κόπο να διατρέξει αυτό το… καταραμένο μνημόνιο το οποίο όλοι αναθεματίζουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ θα δει ότι μιλάει κι έχει συγκεκριμένες δράσεις και χρονοδιαγράμματα που αφορούν τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την καινοτομία, την πιο εύκολη αδειοδότηση των επιχειρήσεων, κλαδικές μελέτες για τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο, καλύτερα χρηματοδοτικά εργαλεία, όλα αυτά τα οποία ζητούν οι Έλληνες επιχειρηματίες” δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Ακόμη περισσότερο προχωρά ο Θόδωρος Πάγκαλος, που χαρακτηρίζει ευκαιρία αλλά και… ευτυχία το μνημόνιο, επειδή μας υποχρεώνει να κάνουμε αλλαγές που χρόνια αποφεύγαμε.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, “το μνημόνιο είναι ευκαιρία για τον τόπο, είναι ευτυχία για τον τόπο, όχι για τις πλευρές που οδηγούν ενδεχόμενα σε ύφεση και σε κοινωνικά προβλήματα, αυτή είναι η δύσκολη πλευρά, αλλά γιατί θα αναγκαστούμε επιτέλους να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που επι χρόνια τώρα αποφεύγαμε και για την έλλειψη των οποίων είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι”.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πάντως, επιμένει να χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης αδιέξοδη και αναποτελεσματική.
Να μην υπάρξει” καμία ανοχή στα ψέματα και τους εκβιασμούς κυβέρνησης – πλουτοκρατίας” ζητά το ΚΚΕ. Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή “το μνημόνιο 3 που υποθηκεύει την πορεία της χώρας για πολλά χρόνια” και να μην λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην, ενώ η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι “η αναγκαία αναδιάρθρωση και ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης δεν γίνεται με το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων και τη συρρίκνωση των αποδοχών των εργαζομένων στο Δημόσιο”.