Την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη συνάντηση υπουργείου Εργασίας - ΣΕΒ για τις επιχειρησιακές συμβάσεις. Άποψη για το νομοσχέδιο των συμβάσεων θα έχει και η τρόικα.
Τη “χρυσή τομή” θα προσπαθήσουν να βρουν υπουργείο Εργασίας και ΣΕΒ την επόμενη εβδομάδα κατά την πρώτη συνάντηση της Λούκας Κατσέλη με το προεδρείο του ΣΕΒ.
Το μείζον θέμα είναι οι όροι και οι προϋποθέσεις επέκτασης κλαδικών συμβάσεων σε επιχειρήσεις που δεν συμμετέχουν στις συλλογικές διαπραγματεύσεις ή αριθμούς λιγότερους από 50 εργαζόμενους.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας τόνισε, πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην γενικευθεί η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των κλαδικών.
Ωστόσο πρόσθεσε πως δεν έχει βρεθεί ακόμα το νομικό πλαίσιο διαμόρφωσης των τελικών θέσεων για τις συμβάσεις, για το οποίο η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων.
Ο ΣΕΒ από την πλευρά του έχει επανειλημμένα εκφράσει τη θέση του για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Μάλιστα η εκπρόσωπος του και υπεύθυνη για τις εργασιακές σχέσεις, Ρένα Βαρδάνη, πρότεινε οι τελικές ρυθμίσεις για τις συμβάσεις να αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων χωρίς όμως κοινωνικές συγκρούσεις και πρόσθεσε: “Θα είναι θλιβερό και ταυτόχρονα επιζήμιο αν με αφορμή τα μέτρα αυτά οι δυνάμεις εργασίας οδηγηθούν σε εμφύλιο πόλεμο.”
Στον αντίποδα, ΓΣΕΕ, έμποροι και βιοτέχνες έχουν δημιουργήσει κοινό μέτωπο ζητώντας από την Λούκα Κατσέλη να νομοθετήσει με τέτοιο τρόπο, που θα διασφαλίζονται οι κλαδικές συμβάσεις, ενώ η υπερίσχυση των επιχειρησιακών θα επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις όπου μια εταιρία αντιμετωπίζει πρόβλημα “λουκέτου” ή απειλούνται με απολύσεις οι εργαζόμενοι.
Πρόβλημα όμως δημιουργείται και με τις επιχειρήσεις των οποίων το δυναμικό δεν ξεπερνά τους 50 εργαζόμενους, καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν μπορούν να υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις και μέχρι σήμερα καλύπτονταν από τις κλαδικές.
Προς το παρόν εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί στις επιχειρήσεις αυτές δυνατότητα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ θα προβλέπεται εκπροσώπηση των εργαζομένων σε όσες περιπτώσεις δεν υπάρχουν σωματεία.
Ωστόσο το τελικό κείμενο θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα, η οποία έχει ήδη εκφράσει τη θέση της για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.