Σχεδόν οι μισές από τις προσλήψεις που δικαιούται για το 2011 το δημόσιο έχουν ήδη καλυφθεί εξαιτίας των μετατάξεων, ενώ οι υπόλοιπες θα καλυφθούν απο επιτυχόντες του ΑΣΕΠ προηγούμενων ετών στην Υγεία και άλλους κλάδους.
Προσλήψεις τέλος και για το 2011 στο Δημόσιο καθώς οι 8.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού, που δικαιούται να καλύψει η κυβέρνηση, έχουν ήδη καλυφθεί. Αιτία είναι οι περίπου 4.000 μετατάξεις εργαζομένων από τις ζημιογόνες ΔΕΚΟ, όπως οι αστικές συγκοινωνίες, ο ΟΣΕ, η ΠΥΡΚΑΛ, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, η εταιρία “Αμυντικά Συστήματα” και άλλες.
Οι υπόλοιπες 4.000 θέσεις θα καλυφθούν από 1.000 νοσηλευτές, που έχουν επιτύχει σε παλαιότερους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, ενώ 2.500 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ του 2009 θα διορισθούν στα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και άλλα.
Έτσι απομένουν μόλις 500 διαθέσιμες θέσεις, οι οποίες το πιθανότερο είναι να καλυφθούν από απολυμένους υπαλλήλους της Ολυμπιακής, οι οποίοι βάσει της σύμβασης θα πρέπει να μεταταχθούν στο Δημόσιο.
Τομείς όπως οι Ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας, η δικαιοσύνη και η εκπαίδευση περνούν και αυτές σε φάση “παγώματος” προσλήψεων.
Το 2010 είχαν προσληφθεί στο στράτευμα 2.370 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, 1.660 αστυνομικοί και 3.000 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.
Το σύνολο φτάνει τους 7.000 νεοπροσληφθέντες χωρίς να υπολογίζονται οι προσλήψεις δικαστών, γιατρών του ΕΣΥ, πυροσβεστών, λιμενικών και πολλών άλλων.
Στελέχη της ΑΔΕΔΥ επισημαίνουν τους κινδύνους για το δυναμικό του Δημοσίου, ενώ το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Δόλγυρας δήλωσε: “Αναμφισβήτητα θα δημιουργήσει πρόβλημα στη Δημόσια διοίκηση αποτρέποντας ουσιαστικά την ανανέωση της, την εξέλιξη της και την πρόσθεση σ’αυτή νέων ιδεών, νέων απόψεων, νέων τεχνολογιών”.
Γερό “μαχαίρι” θα μπει και στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών μιλώντας την Τετάρτη σε ημερίδα για τον Καλλικράτη, θα καταργηθούν 4.500 ΝΠΔΔ και οι περισσότερες από τις 1.200 δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι ζημιογόνες.
Όμως για τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους αυτών των οργανισμών προβλέπονται μετακινήσεις σε άλλες υπηρεσίες των δήμων και όχι απολύσεις.
Ωστόσο περίπου 15.000 συμβασιούχοι θα δουν την “πόρτα της εξόδου” προτού μάλιστα λήξει η σύμβαση τους, αλλά θα τους καταβληθεί αποζημίωση.
Οι αλλαγές που έρχονται στις ΔΕΚΟ και αναμένεται να “μεταφραστούν” σε μειώσεις μισθών και μετατάξεις στο Δημόσιο για χιλιάδες εργαζόμενους προκαλούν αντιδράσεις με αποτέλεσμα την Πέμπτη να ξεκινούν στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.