Η ανησυχία για ενδεχόμενες προσφυγές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης και τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης βαραίνουν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Η ανησυχία για ενδεχόμενες προσφυγές της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης και τα σενάρια για το μέλλον της Ευρωζώνης βαραίνουν το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές.
Παρά την ένταξη του Δουβλίνου, τα επιτόκια των δεκαετών ομολόγων της χώρας παραμένουν σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω από 9% την Πέμπτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές της Ευρωζώνης στην περιφέρεια.
Το επιτόκιο για τα ελληνικά ομόλογα έφθασε το 12,10%, για τα πορτογαλικά κυμάνθηκε στο 7,15%, για τα ισπανικά στο 5,20%, ενώ ακόμα και το κόστος των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκε στο 4,34%.
Η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί είπε ότι οι κερδοσκόποι θα αντιμετωπιστούν με τη θέσπιση νέων κανόνων στο παιχνίδι, ενώ ο Γερμανός ομόλογός της Γκουίντο Βεστερβέλε υποστήριξε από την άλλη πως η λύση είναι η δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης δήλωσε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει περίπτωση κατάρρευσης του ευρώ, ακόμα και εάν κι άλλες χώρες ζητήσουν βοήθεια, αναφέροντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία.
Η πραγματική ανησυχία όμως είναι η Ισπανία. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενδεχόμενη προσφυγή της Μαδρίτης θα αδειάσει τα ευρωπαϊκά ταμεία και δεν πείθονται ούτε από τις δηλώσεις του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Άξελ Βέμπερ που έστειλε το μήνυμα ότι “μια επίθεση στο ευρώ δεν έχει πιθανότητα επιτυχίας” και ξεκαθάρισε πως “εάν το ποσό αυτό δεν φτάνει, θα το αυξήσουμε”.
Η κατάσταση αυτή βρίσκει αφενός την κυβέρνηση Σόκρατες στην Πορτογαλία έτοιμη να καταθέσει, εν μέσω αντιδράσεων, έναν σκληρό προυπολογισμό λιτότητας με περικοπές στον δημόσιο τομέα. Και αφετερου την κυβέρνηση Θαπατέρο στην Ισπανία, να προετοιμάζεται για ήττα στις κάλπες, στις τοπικές εκλογές της Καταλονίας που θα γίνουν την Κυριακή.
Μιλώντας την Πέμπτη σε οικονομικό συνέδριο στο Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι έχει “περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι την άνοιξη ότι η ΕΕ θα βγει ενισχυμένη από τις σημερινές μεταπτώσεις”, υπογραμμίζοντας με έμφαση ότι δεν “βλέπει να χρειάζεται κάποια χώρα της Ευρωζώνης, αναγκαστική αναδιάρθρωση”.
“Είμαστε όλοι έτοιμοι να πούμε ότι χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης των κρίσεων. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια μεγάλη νευρικότητα στις αγορές, γι’ αυτό επαναλαμβάνω ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα πριν από το 2013” ανέφερε η Μέρκελ.
Σε μια εκ των υστέρων προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, μάλιστα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε ότι το Βερολίνο σκέφτεται την επισύναψη ειδικών όρων στα ομόλογα, έτσι ώστε μια ενισχυμένη πλειοψηφία πιστωτών να μπορούσε να επιβάλει για παράδειγμα επιμήκυνση του χρέους ή μείωση των επιτοκίων.
Είναι σαφές, πάντως, ότι στις Βρυξέλλες υπάρχει σπουδή ώστε να ρυθμίσουν τις λεπτομέρειες για τον μηχανισμό και να έχουν μέχρι τον Δεκέμβριο καταλήξει σε κοινή πρόταση που θα είναι αποδεκτή απ’ όλους. Προς αυτή την κατεύθυνση, Μέρκελ και Σαρκοζί είχαν την Πέμπτη το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία.
Ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση των χωρων της Ευρωζώνης και βρίσκεται πλέον σε στενή συνεργασία με το ΔΝΤ. Οι Αμερικανοί λένε πως “μετρούν τις ημέρες” μέχρι να προσφύγει η Πορτογαλία στον μηχανισμό, ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα εκτιμούν πως θα είναι ενδεχόμενη προσφυγή της Ισπανίας.
Γι’ αυτό το λόγο, ο Ντομινίκ Στρος Καν διεμήνυσε στον Όλι Ρεν ότι το Ταμείο προτείνει διπλασιασμό του ποσού του μηχανισμού και τόνισε πως από την πλευρά του είναι έτοιμος να το πράξει σε περίπτωση που χρειαστεί βοήθεια η Ισπανία. Ο Όλι Ρεν απάντησε, όμως, ότι έθεσε το θέμα στη Μέρκελ, η οποία αρνήθηκε.