Στο υπουργικό οι προτεραιότητες για τις μεγάλες αλλαγές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει να συντονίζει πλέον προσωπικά την εφαρμογή του μνημονίου και τονίζει ότι το έργο του επομένου διαστήματος ειναι πολύ πιο δύσκολο σε σχέση με το 2010.
Τις προτεραιότητες για τις μεγάλες αλλαγές που έχει μπροστά της η κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη το υπουργικό συμβούλιο, στον έντονο απόηχο των συστάσεων της τρόικας για επιτάχυνση των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν το βασικό κριτήριο για την εκταμίευση και της επόμενης δόσης.
Στην ομιλία του, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το επόμενο τρίμηνο ως το πιο κρίσιμο στη μάχη που δίνει η Ελλάδα και έκανε λόγο για δύσκολες αποφάσεις, που ενδέχεται να συναντήσουν αντιστάσεις.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός, που αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια, ξεκαθάρισε προς τους υπουργούς ότι το βάρος πέφτει πλέον στον καθένα τους, προκειμένου να καταφέρουν τις αλλαγές που απαιτούνται στο δυσλειτουργικό, δαιδαλώδες και γραφειοκρατικό Δημόσιο.
“Οι αλλαγές που θα κάνουμε μπορεί να συναντήσουν αντιστάσεις. Μακάρι να γίνουν μέσα σε ένα πνεύμα όλο και ευρύτερης συναίνεσης αλλά θα πρέπει να γίνουν μεγάλες αλλαγές σε κάποιους τομείς. Ωστόσο, τώρα πια, δεν έχουμε τη γενικευμένη μείωση μισθών και συντάξεων, που βεβαίως ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση πολιτικά” είπε ο πρωθυπουργός.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση πρέπει να “τρέξει” διαρθρωτικά μέτρα που χρονίζουν, εντός των ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων του μνημονίου.
Μέχρι τον Δεκέμβριο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα πρέπει να φέρει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και τις δράσεις για τη φοροδιαφυγή, να “κλείσει” εντός των στόχων τον φετινό προϋπολογισμό και να έχει έτοιμο το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων.
Ο Δημήτρης Ρέππας θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ και να έχει έτοιμο ανάλογο σχέδιο για τον ΟΑΣΑ.
Ο Γιάννης Ραγκούσης θα πρέπει να υιοθετήσει τα νομοσχέδια και τα διατάγματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του Καλλικράτη και σε συνεργασία με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ολοκληρώσουν την Ενιαία Αρχή Πληρωμών και το σχέδιο του Νέου Μισθολογίου στο Δημόσιο.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρέπει να ξεκινήσει τις παρεμβάσεις στα νοσοκομεία και στο σύστημα των φαρμάκων.
Η Λούκα Κατσέλη θα πρέπει να έχει θεσμοθετήσει το πακέτο των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και να έχει έτοιμες τις αναλογιστικές μελέτες για τα 4 μεγάλα ταμεία.
Η Τίνα Μπιρμπίλη θα πρέπει να έχει έτοιμο το σχέδιο δράσης για την απελευθέρωση της ενέργειας και να έχει επιταχύνει τις διαδικασίες για το Κτηματολόγιο.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης θα πρέπει να έχει αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, να έχει “κλειδώσει” τους στόχους απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων και να έχει “τρέξει” μέτρα για την ενίσχυση των εξαγωγών.
Τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει το άνοιγμα των “κλειστών” επαγγελμάτων.
Αντιδράσεις αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος κατήγγειλε την Πέμπτη το ΠΑΣΟΚ ότι “δώδεκα μήνες κυβερνάει και δεν έχει γίνει τίποτε για την ανάπτυξη στη χώρα”. “Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, τα κατεβασμένα ρολά πολλαπλασιάζονται και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη” τόνισε.
Το ΚΚΕ καταγγέλλει ότι “είναι μεγάλο ψέμα και αποπροσανατολισμός των εργαζομένων ότι οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, με τη συναίνεση της ΝΔ, υπηρετούν τις ανάγκες του λαού”.
“Για ποιες 100 μέρες μιλά ο πρωθυπουργός; Αν αφαιρέσουμε γιορτές, αργίες και προϋπολογισμό, δεν είναι ούτε 40. Δηλαδή αυτά που δεν έκανε σε 14 μήνες το ΠΑΣΟΚ, θα τα κάνει σε ένα μήνα; Μάλλον ματαιοπονούν” ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ Κωστή Αϊβαλλιώτη.
“Η ύφεση, η ανεργία και η ακρίβεια καλπάζουν, το εισόδημα των ασθενέστερων λεηλατείται αλλά η κυβέρνηση νιώθει ευτυχία κα τρέχει να εφαρμόσει ένα φιλελεύθερο μνημόνιο που οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στην ‘ελεγχόμενη χρεωκοπία’ δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με ανακοινώσεις τους, η Δημοκρατική Αριστερά και η Δημοκρατική Συμμαχία κατηγορούν την κυβέρνηση για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής, την ώρα που η χώρα βουλιάζει στην ύφεση και την ανεργία.