Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γ. Παπανδρέου τα σενάρια για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Τουρκία. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια συμφωνία, όσο παραμένει η απειλή περί "casus belli" τόνισε.
Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γιώργος Παπανδρέου τα σενάρια για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με την Τουρκία, απαντώντας την Παρασκευή στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Γιώργου Καρατζαφέρη.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια συμφωνία, γιατί παραμένει έστω και υποβόσκουσα -όπως είπε- η απειλή περί “casus belli”. Επιπλέον, τόνισε, η Τουρκία εξακολουθεί, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ένταση, να αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν έχει ακόμη αναγνωρίσει το Οικουμενικό Δίκαιο της Θάλασσας.
“Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερή και αταλάντευτη: Ειρηνική επίλυση, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου σε ό,τι αφορά την υφαλοκρηπίδα. Με αυτόν το γνώμονα κινούμαστε παντού” σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Απέδωσε, μάλιστα, τις σχετικές φήμες που κυκλοφορούν τελευταία σε “μια προσπάθεια επικοινωνιακής εκμετάλλευσης”, στην οποία -τόνισε- “δεν χρειάζεται να πέφτουμε και εμείς”.
Ο πρωθυπουργός, πάντως, έκανε γνωστό πως εξετάζεται από τα αρμόδια υπουργεία το θέμα της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων που υπάρχουν στην περιοχή μας. “Έχουμε αποφασίσει -είπε- να επικαιροποιήσουμε το νόμο που υπήρχε παλαιότερα προκειμένου να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση αυτών των πόρων”.
Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε πως θα ζητήσει συζήτηση στην ΕΕ για το θέμα της ένταξης της γείτονος, ώστε να τοποθετηθούν όλες οι πλευρές, υπογραμμίζοντας όμως ότι ο οδικός χάρτης προς την ΕΕ “έχει πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις”.
“Έχουμε μια χώρα που απειλεί χώρα της ΕΕ με πόλεμο και εμείς είμαστε οι πρώτοι συνήγοροι της εισόδου αυτής της χώρας στην Ευρώπη” σχολίασε στην τοποθέτησή του ο Γιώργος Καρατζαφέρης.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε πως “οδηγούμεθα σε μία πορεία που η Τουρκία ζητά μια σιερά πραγμάτων σε βάρος της Ελλάδας, και η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την πλευρά της Τουρκίας”.
Στο μεταξύ, στον χαιρετισμό στο συνέδριο του ΑΚΕΛ στην Κύπρο η Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι η Τουρκία κρατά το κλειδί της λύσης του Κυπριακού και κατηγόρησε την ΕΕ ότι αντιμετωπίζει το όλο θέμα με τη λογική της εξυπηρέτησης των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.
Στο ίδιο συνέδριο μίλησε και ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι χρειάζεται ένα νέο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης για τον τερματισμό της κατοχής στο νησί.