Συνεχώς κλιμακούμενη η κρίση με τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη. Σε νέα ύψη-ρεκόρ το κόστος δανεισμού για χώρες της περιφέρειας. Έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την Κυριακή.
Συνεχώς κλιμακούμενη βαίνει η κρίση με τα κρατικά χρέη στην Ευρωζώνη. Τα “βέλη” που έστρεψαν οι αγορές ευθέως προς την Ισπανία, οδήγησαν την Παρασκευή σε νέα ύψη-ρεκόρ το κόστος δανεισμού για χώρες της περιφέρειας.
Το επιτόκιο για τα 10ετή ιρλανδικά ομόλογα εκτοξεύτηκε στο 9,22%, το υψηλότερο από την ένταξη του Δουβλίνου στο Ευρώ, εδώ και 12 χρόνια. Το επιτόκιο για τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα έφθασε στο 7,27%, ενώ ακόμα και το κόστος των ιταλικών ξεπέρασε το 4,40%. Σαφέστατα όμως η προσοχή ήταν στραμμένη στη Μαδρίτη, όπου το επιτόκιο κυμάνθηκε στο 5,3%.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε να βγει και να διαψεύσει, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, τα σενάρια προσφυγής της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης. Αποκλείω “απολύτως” ένα σχέδιο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας, “το λέω ξεκάθαρα” είπε Θαπατέρο. Τόνισε, δε, ότι “οι επενδυτές που σκέφτονται ή που στοιχηματίζουν ήδη στην αποτυχία της Ισπανίας θα πέσουν έξω και το αποτέλεσμα θα είναι ενάντια στα συμφέροντά τους”.
Η νέα αναταραχή προκλήθηκε από δημοσίευμα των γερμανικών “Financial Times”, σύμφωνα με το οποίο αξιωματούχοι στο Βερολίνο εκτιμούν ότι ενδεχόμενο αίτημα της Πορτογαλίας για βοήθεια θα έβαζε “φρένο” στις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον της Μαδρίτης.
Όλες οι πλευρές -η προτογαλική κυβέρνηση, η ισπανική, το Βερολίνο και η Κομισιόν- διέψευσαν τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν ασκείται καμία πίεση στη Λισαβόνα να προσφύγει στον μηχανισμό.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, που τόνισε: “Είναι απολύτως ψευδής, απολύτως αναληθής κάθε αναφορά για ένα σχέδιο διάσωσης αυτής της χώρας. Ούτε μας ζητήθηκε, ούτε εμείς έχουμε προτείνει κάτι τέτοιο. Είναι απολύτως αναληθές”.
Οι αλλεπάλληλες διαρροές και διαψεύσεις, ωστόσο, επέτειναν το κλίμα καχυποψίας. Σύγχυση προκλήθηκε και με δημοσιεύματα ότι η Κομισιόν πρότεινε στο Βερολίνο διπλασιασμό του διαθέσιμου ποσού στον μηχανισμό ευρωστήριξης και ότι η Μέρκελ το απέρριψε.
“Δεν έγινε ποτέ τέτοια συζήτηση”, τόνισε ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ κατηγορηματική ήταν και η διάψευση του Βερολίνου, που διά του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε επισήμανε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει έντονη φημολογία και αυτό επιτρέπει ορισμένες μεμονωμένες σκέψεις να λάβουν διαστάσεις και να προκαλέσουν ανησυχία στις αγορές, αυξάνοντας την αναταραχή. Έχουμε στη διάθεσή μας το μέσον για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρίσεων στη ζώνη του ευρώ”.
Αναφερόμενος λίγες ώρες αργότερα στον νέο μηχανισμό στήριξης που σχεδιάζει το Βερολίνο, ο Σόιμπλε είπε ότι θα μοιάζει πολύ με τον υφιστάμενο, θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα έχουν όμως ρόλο και οι ιδιώτες πιστωτές, ενώ θα μπορεί να επιβληθεί, μεταξύ άλλων, αναδιάρθρωση των πληρωμών.
Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κλήθηκε να εξηγήσει εάν η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει αυτό τον μηχανισμό κι ετοιμάζεται να τον παρουσιάσει στην Κομισιόν ως τετελεσμένο γεγονός. “Δεν υπάρχει τετελεσμένο. Τουλάχιστον εμείς δεν το βλέπουμε έτσι. Το αντίθετο, ενθαρρύνουμε κάθε συνεισφορά σε αυτές τις συζητήσεις” δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφαζ.
Οι Αμερικανοί εκτιμούν οτι η Ευρώπη δεν έχει τίποτε να φοβηθεί και πως το πρόβλημα υπάρχει μόνο σε μεμονωμένες χώρες, δηλαδή την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα. Πιστεύουν, ακόμη, πως παρά τα όσα λέει η Μέρκελ, ποτέ δεν θα αφήσει κάποια χώρα αβοήθητη.
Οι εκτιμήσεις των Αμερικανών αναλυτών είναι πως η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο δύσκολη, για την Πορτογαλία όμως πιστεύουν ότι θα καταλήξει στον μηχανισμό.
Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, την Κυριακή, καθώς εκτιμάται ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις.