Σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, εν αναμονή των νέων stress tests που φέρεται να ετοιμάζει η Κομισιόν για τις αρχές του 2011, με πιο αυστηρά κριτήρια.
Σε ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας προχωρούν οι ελληνικές τράπεζες, εν αναμονή των νέων stress tests που φέρεται να ετοιμάζει η Κομισιόν για τις αρχές του 2011, με πιο αυστηρά κριτήρια.
Μάλιστα, δημοσίευμα των “Financial Times” υποστηρίζει ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους προκειμένου τα τεστ να συμπεριλάβουν και τους δείκτες ρευστότητας των τραπεζών.
Μέσα σε αυτό το αρνητικό διεθνές περιβάλλον, το ζητούμενο για τις ελληνικές τράπεζες είναι να εξασφαλίσουν πρόσθετη ρευστότητα, που θα τους επιτρέψει να ανταποκριθούν στις οικονομικές συνθήκες, αλλά και να εκμεταλλευτούν μελλοντικές ευκαιρίες.
Ήδη, η Τράπεζα Πειραιώς προχωρά στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ, ενώ όπως ανακοινώθηκε σε τηλεδιάσκεψη με τους επενδυτές τον Δεκέμβριο θα προχωρήσει και σε έκδοση καλυμμένων ομολογιών ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την Παρασκευή τα αποτελέσματά της. Έτσι, στο εννιάμηνο τα καθαρά κέρδη της διαμορφώνονται σε 41 εκατ. ευρώ, η οργανική κερδοφορία είναι αυξημένη κατά 5% στα 490 εκατ. ευρώ, τα καθαρά έντοκα έσοδα είναι αυξημένα κατά 10% στα 897 εκατ. ευρώ και οι καταθέσεις τριμήνου παρουσιάζουν μια αύξηση 356 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Ομίλου της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, “η ενίσχυση της Τράπεζας και η συνετή διαχείριση που εφαρμόζεται σε θέματα ρευστότητας, ποιότητας δανειακού χαρτοφυλακίου και λειτουργικού κόστους θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της οικονομικής συγκυρίας και θα δημιουργήσουν προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών ανάπτυξης, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν”.
Στην Εθνική, μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Τράπεζα προχωρά και στην πώληση ποσοστού έως 20% της Finansbank, από την οποία αναμένεται να αντλήσει 1 δισ. ευρώ και θα οδηγήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας κοντά στο 15%. Η Τράπεζα έχει ήδη στείλει επιστολή στο υπουργείο Οικονομικών, με την οποία ζητεί να επιστρέψει τα 350 εκατ. ευρώ των προνομιούχων μετοχών.
Πάντως, οι τραπεζίτες περιμένουν ακόμη από το Δημόσιο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σχετικά με την τύχη των κρατικών τραπεζών, ΑΤΕ και ΤΤ, καθώς το σχετικό πόρισμα δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.