Συνεδριάζουν την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία για την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης. Στην τελική ευθεία οι συνομιλίες για το ύψος του ποσού,το επιτόκιο και τη διάρκεια αποπληρωμής.
Συνεδριάζουν εκτάκτως την Κυριακή οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, προκειμένου να κλείσει η τελική συμφωνία για την ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό στήριξης.
Οι συνομιλίες μεταξύ Δουβλίνου και ξένων πιστωτών βρίσκονται στην τελική ευθεία και η συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα πρέπει να επιτευχθεί προτού ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κόστος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας θα είναι δυσβάσταχτο για τους πολίτες της χώρας. Το δάνειο λέγεται ότι θα αγγίξει τα 85 δισ. ευρώ (50 από ΕΕ – 35 από ΔΝΤ) και η αποπληρωμή του θα γίνει σε 9 χρόνια, με “τσουχτέρο” επιτόκιο, μεταξύ 6% και 7%. Κυβερνητικά στελέχη διαψεύδουν το ύψος του επιτοκίου, τα σενάρια όμως δίνουν και παίρνουν.
Ένα από τα πιο αποθαρρυντικά είναι αυτό που αναφέρει ως ενδεχόμενο και ο οίκος Fitch, ο οποίος κάνει λόγο για “ένα πιθανό σενάριο όπου το οικονομικό πακέτο για τη Ιρλανδία θα μπορούσε να περιλάβει ενα στοιχείο αναδιαρθρωσης που να επηρεάζει τους κατόχους μεγαλου χρεους”. Ο οίκος δηλώνει πως δεν έχει σαφή εικόνα στο θέμα, επισημαίνει όμως ότι “μια τέτοια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να έχει ευρύτερες επιπτώσεις για την ευρωζώνη”.
Το πρακτορείο Bloomberg αναφέρει ότι η ιρλανδική κυβέρνηση είχε πει το 2008 στους κατόχους ομολόγων ότι δεν θα χάσουν τα χρήματά τους εάν καταρρεύσουν οι τράπεζες.
Το δικό του μήνυμα στις αγορές θέλει να στείλει πριν τη Δευτέρα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί την Κυριακή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ταυτόχρονα με τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.
Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της Ιρλανδίας η λαϊκή αγανάκτηση ξεχυλίζει για τον κυβερνητικό χειρισμό της κρίσης. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν το Σάββατοστους δρόμους του Δουβλίνου, με κεντρικό σύνθημα “έξω η κυβέρνηση”, λέγοντας ηχηρό “όχι” στα νέα μέτρα σκληρής λιτότητας και στην προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης.
Η αντιπολίτευση βάζει τη δική της “κόκκινη γραμμή”, γνωρίζοντας ότι όσα συμφωνηθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο θα δέσουν τα χέρια και της επόμενης ιρλανδικής κυβέρνησης, που θα προκύψει από τις εκλογές του 2011. Γι’ αυτό και καλεί την κυβέρνηση να δώσει σκλήρη μάχη για βελτίωση των όρων δανεισμού, έστω και στο παραπέντε.
Η προοπτική της αναδιοργάνωσης των ιρλανδικών τραπεζών και η ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαδικασία, αλλά και η υποβάθμιση της αξιολόγησης όλων των τραπεζών της χώρας και των κρατικών της ομολόγων από την Standard & Poors, επέτειναν την ανησυχία των αγορών, που ασκούν αφόρητες πιέσεις στους αδύναμους κρίκους της Eυρωζώνης.
Στην Αθήνα, μιλώντας την Παρασκευή στο Πολιτικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη έναν μηχανισμό στηριξης που δεν θα επιβαρύνει οικονομικά με υπερβολικά επιτόκια τις χώρες που τον έχουν αναγκη.
“Χρειάζεται ένας πιο ‘έξυπνος’ μηχανισμός, σε ό,τι αφορά την ψυχολογία των αγορών. Έχω μιλήσει και με την ίδια τη Μέρκελ ότι, όταν βάζεις μέσα εκ των προτέρων τη σιγουριά ότι θα χάσεις εάν κάποια χώρα δεν παει καλά, τότε ο άλλος αυτό το προσμετρά αμέσως αρνητικά. Είναι και υποχρεωμένος, αν θελετε, να το προσμετρήσει αυτό, να το υπολογίσει και να σε επιβαρύνει αμέσως”.