Η οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ιρλανδία προκαλεί τριγμούς και στην Ιβηρική χερσόνησο, καθώς τα spreads της Ιρλανδίας και της Ισπανίας εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ και οι αγορές ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση τις τελευταίες ημέρες.
Η οικονομική κρίση με επίκεντρο την Ιρλανδία προκαλεί τριγμούς και στην Ιβηρική χερσόνησο, καθώς τα spreads της Ιρλανδίας και της Ισπανίας εκτοξεύονται σε νέα επίπεδα ρεκόρ και οι αγορές ασκούν όλο και μεγαλύτερη πίεση τις τελευταίες ημέρες.
Στην Πορτογαλία, μετά την έγκριση από τη Βουλή του σκληρού προϋπολογισμού λιτότητας, ο πρωθυπουργός Σόκρατες διαβεβαιώνει ότι η χώρα διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές.
Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε χάρη στην αποχή από την ψηφοφορία της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο αρχηγός του δεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέντρο Κασος Κοέλιο ευχήθηκε, μάλιστα, καλή επιτυχία στην κυβέρνηση και την κάλεσε να “βάλει τα δυνατά της” για να πετύχει τους στόχους που έθεσε.
“Η κυβέρνηση -είπε ο Κοέλιο- ζήτησε από τη Βουλή να δείξει την εμπιστοσύνη της στο πρόγραμμα για τη μείωση δαπανών και είναι πολύ σημαντικό να επιτύχει σ’ αυτό το καθήκον. Ελπίζω, για το καλό όλων των Πορτογάλων και της χώρας, η κυβέρνηση να επιτυχεί σε αυτό το έργο”.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η χώρα έχει στη διάθεσή της έξι μήνες καιρό για να πείσει τις αγορές ότι μπορεί να θέσει υπό έλεγχο τις δαπάνες.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Λισσαβώνα ίσως αναγκαστεί να καταφύγει στον μηχανισμό στήριξης τον Ιανουάριο, δίνοντας συνέχεια σ’ ένα ντόμινο που απειλεί να συμπαρασύρει την Ισπανία, που είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.
Στη Μαδρίτη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε το Σάββατο με τους επικεφαλής των 37 μεγαλύτερων τραπεζών και επιχειρήσεων της χώρας, με αντικείμενο τις προοπτικές αναπτυξης της οικονομίας, και δεσμεύθηκε για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Σε δηλώσεις του μετά τις επαφές, ο Θαπατέρο σημείωσε: “H συνάντησή μας ήταν εξαιρετικά χρήσιμη και ταυτόχρονα θετική. Ήταν μια θετική συνάντηση, γιατί ενισχύσαμε μια συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επιχειρηματιών για την οικονομική σταθερότητα της Ισπανίας και την ανάκαμψη”.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Μπρούντερλε διατύπωσε την εκτίμηση ότι “μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, δεν θα χρειαστεί θα προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης καμία άλλη χώρα”.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Σόκρατες, πάντως, άφησε αιχμές εναντίον της πολιτικής Μέρκελ, λέγοντας ότι “η δουλειά της Ευρώπης είναι να καθορίσει τάχιστα μια στρατηγική σταθερότητας που δεν θα υποστηρίζει καμία σπέκουλα”.
Και στο Βερολίνο πυκνώνουν οι φωνές εναντίον της τακτικής που ακολουθεί η καγκελάριος, ιδιαίτερα για το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής ιδιωτών στην αναδιάρθρωση κρατικών χρεών.