Να στηρίξει τον θεσμό της δικαιοσύνης κάλεσαν οι εισαγγελείς την κυβέρνηση, γιατί διαφορετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κινδυνεύει να καταρρεύσει, όπως τόνισαν.
Μεγάλο ασθενή χαρακτήρισαν τη δικαιοσύνη οι εισαγγελείς στην ετήσια γενική συνέλευσή τους, ζητώντας από την πολιτεία να μην αφήσει τον θεσμό στην τύχη του, γιατί θα καταρρεύσει.
Στην τοποθέτησή του, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες δεν δίστασε να κάνει κριτική για μικρή μερίδα λειτουργών που δεν ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της, τόνισε όμως ότι οι επιθέσεις που δέχεται η δικαιοσύνη περί βραδύτητας στην απονομή είναι εν πολλοίς άδικες. Όπως είπε, δεν ευθύνονται οι δικαστικοί λειτουργοί για τον συνεχώς διογκούμενο αριθμό υποθέσεων και αναβολών, το περιοριστικό ωράριο και τις ελλείψεις σε δυναμικό.
Ο κ. Τέντες μίλησε, παράλληλα, και για επιθέσεις κατά του ήθους των δικαστικών λειτουργών με “αόριστους και αναπόδεικτους ισχυρισμούς, που θίγουν τον πυρήνα της δικαιοσύνης και πλήττουν το κύρος της, και ζήτησε να σταματήσουν, γιατί οι συνέπειες -όπως είπε- είναι “ολέθριες και επικίνδυνες”.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επικαλέστηκε, μάλιστα, πρόσφατο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού “Der Spiegel” με τίτλο “Ελλάδα, η ασθένεια της ατιμωρησίας” και υπότιτλο που -όπως ανέφερε- περιλαμβάνει τη φράση “η δικαιοσύνη αρνείται να κινήσει ποινική δίωξη σε υποθέσεις διαφθοράς”.
“Αν οι κατηγορίες κατά της δικαιοσύνης της πρώτης μορφής είναι σ’ ένα μεγάλο βαθμό άδικες, αυτή η δεύτερη κατηγορία επιθέσεων είναι επικίνδυνες” τόνισε ο κ. Τέντες.
Ο όγκος των υποθέσεων που πρέπει να φέρουν εις πέρας εισαγγελείς και δικαστές είναι τεράστιος, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων, οι μηνύσεις που μπήκαν το 2010 στα δικαστήρια όλης της χώρας αγγίζουν τις 700.000 και αναμένεται να φθάσουν το 1.000.000.
Τα κενά, ωστόσο, σε δικαστές και γραμματείς παραμένουν μεγάλα, με αποτέλεσμα μία υπόθεση που εισάγεται τώρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελήματων, να φτάσει να δικαστεί το 2015!
Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Γιώργος Καλαμίδας επανέλαβε την πρότασή του για παράταση του ωραρίου των δικαστηρίων, ως μία από τις λύσεις που μπορεί να αποδώσουν καρπούς. “Δεν μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση με τα δικαστήρια να λειτουργούν μέχρι τις 3.00. Πρέπει να παραταθεί το ωράριο τουλάχιστον κατά δύο ώρες. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, σε λίγο καιρό θα φθάσει σε πλήρες αδιέξοδο” τόνισε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Παναγιώτης Μπρακουμάτσος δήλωσε αντίθετος σε περαιτέρω μειώσεις των αποδοχών των εισαγγελικών λειτουργών, ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τύχει εφαρμογής στη δικαιοσύνη ο κανόνας 1 πρόσληψη για κάθε 5 απολύσεις.
“Οι περικοπές στους δικαστές -σημείωσε ο κ. Μπρακουμάτσος- δεν ήταν οριζόντιες, αλλά κάθετες. Ήταν άνιση η μεταχείρισή μας, που στοχοποίησε το δικαστικό σώμα ως το αδικαιολόγητα πλουσιοπάροχο”.